Data kun je op verschillende manieren visualiseren. Gebruik liever geen 3D-weergaven. Die worden door gebruikers niet begrepen en voegen geen waarde toe. Check ook of de data logisch is gesorteerd. Denk hierbij aan alfabetisch of naar grootte. Lees hieronder welke grafiek of tabel in welk geval het beste werkt. Het is verstandig visualisaties te ondersteunen met (korte) stukjes tekst. Dit maakt de informatie uit de visualisaties helderder en beter te begrijpen.
Lijngrafiek: data over de tijd
Lijndiagrammen werken het best voor het visualiseren van data over de tijd per patiënt. Hiermee kun je eenvoudig relaties tussen data aantonen. Bijvoorbeeld of de relatie toe- of afneemt. Gebruik niet meer dan vier lijnen in een grafiek. Gebruik één lijnstijl, bij voorkeur een niet-onderbroken lijn. Dus geen stippellijnen of andere patronen. Label de lijnen direct met een duidelijke korte omschrijving.
Is het belangrijk dat getallen uit een grafiek goed worden gelezen? Zet dit getal dan vlakbij (positie) of verbindt het bijvoorbeeld met een kleur. Het is niet verstandig meer dan 5 lijnen in een lijngrafiek te maken. Maak bij voorkeur dan 5 kleine grafieken of subgrafieken in plaats van alles in 1 figuur te proppen.
Voorbeeld: weergave data over de tijd via een lijn - KLIK PROM portaal
Staafdiagram: vergelijkingen
Staafdiagrammen zijn vaak het meest geschikt voor het visualiseren van data tussen organisaties, zorgverleners of behandelingen. Staafdiagrammen helpen bij simpele vergelijkingen door de lengte van de staven te vergelijken. Sorteer staafdiagrammen wel op lengte. Gebruik labels om de betekenis van data te verduidelijken. Het beste is om deze labels zo dicht mogelijk bij de data te plaatsen.
Voorbeeld: Vergelijking organisaties aortakleplijden - TAVI - 30-daagse mortaliteit via staafdiagrammen
Taartdiagram: voor kenmerken van groepen
Een taartdiagram werkt goed voor het in kaart brengen van kenmerken van groepen van patiënten. Een taartdiagram wordt het meest gebruikt voor 3 tot 4 variabelen. Je ziet dan de relatie tussen een deel van de data tot het geheel. Instinctief begrijpt men dat de taartpunten opgeteld de gehele taart vormen.
Voorbeeld taartdiagram dashboard ISALA
Tabel: exacte getallen
Er zijn vier redenen voor het presenteren van data in een tabel. Allereerst: kies voor een tabel als er een grote hoeveelheid data gepresenteerd moet worden en de beschikbare ruimte klein is. Daarnaast is een tabel wenselijk bij het vergelijken van individuele waarden. Ten derde is een tabel de beste optie bij het vergelijken van waarden van verschillende meeteenheden. Denk hierbij aan het vergelijken van een percentage met gemiddelden en aantallen. Tot slot is een tabel wenselijk als de gebruiker weinig vaardigheden heeft met het lezen van data. Houd er bij de visualisatie van de tabellen rekening mee dat er niet te veel lijnen getoond worden.
Snelheidsmeters/KPI-meters: vergelijkingen met doelstelling of budget
Snelheidsmeters zijn het handigst als er in een dashboards data vergeleken wordt met een doelstelling. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de waardes van een patiënt worden vergeleken met een (medische) streefwaarde of het gemiddelde van een groep andere patiënten. Of als kosten ten op zichtte van het budget worden getoond. Je kunt per radar 1 doelstelling visualiseren. Vaak ontbreekt het grotere verhaal of de context bij z’n meter. Deze kun je eventueel via een hooverfunctie toevoegen of met een kort stukje tekst onder het metertje.
Voorbeelden snelheidsmeters bij
Joint decision support SPA-net radars
Populatiediagrammen: bij risico’s
Populatiediagrammen geven informatie over mogelijke risico’s. Poppetjes worden gebruikt om getallen uit te drukken in percentages. Het gebruik van halve of half gevulde symbolen wordt sterk afgeraden. Dus gebruik geen half gevulde rondjes of halve personen in een populatiediagram. Houd de noemers gelijk, gebruik naast de visuele weergave ook getallen, want sommige gebruikers vinden getallen fijner. Door dezelfde informatie op meerdere manieren te tonen, versterk je ook de boodschap.
Voorbeeld populatiediagramman - Samen Vooruitkijken Endeldarmkanker, DICA