Huisartsenpraktijk Afferden
Het Afferden-initiatief is een samenwerkingsverband in de eerste lijn tussen verschillende partijen: huisarts, fysiotherapeut, diëtiste, ergotherapeut, apotheek, psycholoog, thuiszorg, burgercoöperatie en het Field Lab van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.
De verschillende zorgprofessionals werden opgeleid in het concept van positieve gezondheid. Het idee van positieve gezondheid is dat je kijkt naar wat nog wél kan. Daar hoort bij dat je erkent dat voor sommige klachten geen medische oplossing is.
De huisartsen in Afferden constateerden dat de helft van de hoofdpijn- en buikpijnklachten waarmee patiënten in de spreekkamer komen geen medische achtergrond hebben. Hans Peter Jung, praktijkhouder van de huisartsenpraktijk: ‘Zo’n klacht is een signaal dat duidt op een frustratie of een onvervulde wens. Daar kom je als huisarts alleen achter als je de tijd neemt om aandachtig te praten met de patiënt. Zo kun je iemand helpen de regie terug te nemen op zijn of haar leven. Het is alleen mogelijk om een ander gesprek met je patiënten te voeren als je meer tijd voor ze hebt. Daarom doen wij sinds 2015 mee aan een pilot van zorgverzekeraar VGZ waarbij de huisarts per patiënt betaald krijgt in plaats van per consult. Ook bekostigt de zorgverzekeraar de extra inzet van huisartsenuren. Op deze manier heb ik als huisarts meer tijd voor mijn patiënten en kan ik me meer focussen op positieve gezondheid’.
Jungs benadering leidt tot een kwart minder doorverwijzingen, meer tevreden patiënten en zorgverleners, en een rustigere praktijk. Daarnaast werd er een zorgorganiserende community gebouwd. ‘Samen met IVN organiseren we ook biowalks voor diabetespatiënten. Met tien wandelingen per jaar zien we hun gewicht en bloedsuikerspiegel al verbeteren.’ De kosten van zorg voor de patiëntenpopulatie viel €500.000 euro lager uit dan verwacht.
Zie voor meer informatie:
Van alle de zwangere vrouwen die ‘beginnen’ in de eerste lijn, brengt 80% tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling een bezoek aan de tweedelijnszorg. In de oorspronkelijke situatie was de samenwerking tussen eerste-, tweede- en derdelijns zorgverleners beperkt, onder andere door de verschillende bekostigingsstructuren. Door deze bekostigingsstructuren hadden alle betrokken zorgorganisaties financiële belangen die een rem zetten op het ketenoverstijgend verbeteren en het reduceren van de kosten.
Daarom is besloten terug te gaan tot de kern wat alle zorgverleners verbindt: kwaliteit en waarde toevoegen voor de patiënt en zijn/haar omgeving. De eerste stap was om de zorg rondom de zwangere te gaan organiseren en een MDT op te zetten met de betrokken zorgverleners uit de eerste, tweede en derde lijn. Het team is gezamenlijk verantwoordelijk voor de uitkomsten en kosten.
Het bij elkaar zetten van de verschillende zorgverleners, die oorspronkelijk in gescheiden werelden ‘leefden’, leidde tot een andere kijk op elkaars bijdrage. Dit resulteerde weer in meer begrip en waardering voor elkaar.
Zie voor meer informatie: