WGZ is een nieuwe en andere manier van werken. De transitie naar WGZ is een grote verandering die vraagt om inspirerende, communicatief vaardige leiders en rolmodellen. Leiders met visie, koersvastheid en doorzettingsvermogen. Rolmodellen die vertrouwen hebben en geven. Leiders die laten zien dat ‘leren en verbeteren op basis van data’ ontzettend leuk en belangrijk is.
Het gaat erom dat een multidisciplinair team ook echt multidisciplinair is. In de traditionele manier van zorg wordt bijvoorbeeld de beste chirurg op een gegeven moment hoofd chirurgie. Vervolgens ‘moet’ iedereen naar hem/haar luisteren (zeker in academische centra). In een WGZ-team is er niet één iemand de ‘beste’. Alles is een teaminspanning. De manier van leidinggeven is eerder coöperatief dan autoritair.
Zo kan het dus zijn dat een klinisch leider niet alleen het leiderschap krijgt over zijn ‘eigen’ zorgdomein, maar ook verantwoordelijk is voor de resultaten van andere afdelingen of disciplines. Afdelingen en disciplines binnen of zelfs buiten de eigen zorgorganisatie. Voor het goede begrip: het hoeft niet altijd om een medisch specialist te gaan. Ook een verpleegkundig specialist of paramedicus kan de leider zijn. En het hoeft zelfs niet te gaan om één persoon. Een leiderschapsteam kan ook. Wil je meer weten over hoe zo'n leider eruit kan komen te zien? Lees dan de generieke profielschets en functiebeschrijving voor de medisch leider en verpleegkundig leider.
N.B. momenteel worden eenzelfde document opgesteld voor de operationeel/bedrijfskundig leider
Tip
Werk volgens de principes van Fair Process Leadership. Leiders die FPL-communiceren betrekken de teamleden bij de veranderagenda door te luisteren, helder te communiceren, te inspireren en niet te vergeten door successen te vieren.