Ervaringen van patiënten zijn hierbij een belangrijke input voor het leer- en verbeterproces van een organisatie, bijvoorbeeld als het gaat om de ervaring met samen beslissen of de ervaring met samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen één organisatie of zelfs tussen verschillende betrokken zorgorganisaties.
PREM
Een Patient Reported Experience Measures (PREM) is een instrument dat de ervaringen van een patiënt met (onderdelen van) het zorgproces meet. Dit gaat o.a. over bejegening, privacy, bespreken van behandelmogelijkheden, ervaring van behandeling, coördinatie van zorg, betrekken van naasten, samen beslissen, informatievoorziening en communicatie.
Doelen van een PREM
PREMs worden gebruikt om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door afdelingen of ziekenhuizen met elkaar te vergelijken (‘benchmarken’) en te leren van verschillen. Maar ook zonder benchmarking bieden PREMs nuttige aanknopingspunten voor verbetering, bijvoorbeeld door ervaringen in de tijd te monitoren. Daarnaast bieden PREMs keuze-informatie voor patiënten en zorginkoopinformatie door zorgverzekeraars.
Bijeenkomst
Tijdens de bijeenkomst van 27 mei gaan Hileen Boosman en Dolf de Boer, voorzitters van de werkgroep PREMs, met deskundigen in gesprek over de ontwikkelingen en bespreken op welke vlakken kansen liggen. Meetmomenten veranderen, PREMs moeten patiënten volgen over het hele zorgpad, en waarom bespreken we de ingevulde PREM niet met een patiënt zoals we dat ook met PROMs doen? De plek en meerwaarde van PREMs binnen waardegedreven zorg is zich aan het uitkristalliseren.Met elkaar dezelfde taal spreken is ook een onderwerp, daarvoor ontwikkelde de werkgroep PREMs het PREM spiekbriefje. Het wordt een interactieve bijeenkomst waar ook ruimte is om ervaringen en tips met elkaar uit te wisselen.
Aanmelden