Huishoudelijke mededelingen:
- U kunt zich via deze link aanmelden
Ga naar het aanmeldformulier
- De afspraak downloaden naar eigen agenda (onderaan deze pagina)
Op 19 januari brengt het Linnean Initiatief een digitaal werkbezoek aan het Isala Ziekenhuis te Zwolle. Tijdens het werkbezoek staat het programma Waardegedreven Zorg binnen het Isala Ziekenhuis centraal. Het Isala streeft naar het maximaliseren van patiëntwaarde en geeft daar invulling aan door de zorgprofessional beter in staat te stellen om maximaal aan te sluiten bij de behoefte van de patiënt. Op basis van deze behoefte kan de zorgprofessional samen met patiënt beslissen welke behandeling te volgen.
Programma
Opening door dagvoorzitter Arie Franx
Toelichting Waardegedreven Zorg in Isala inclusief het ondersteunend, integraal dashboard
Praktijkvoorbeeld VBHC in Fertiliteit met reflecties vanuit patiëntenvereniging Freya
Praktijkvoorbeeld Multipel Myeloom & Connected Care met reflecties vanuit Stichting Hematon
Praktijkvoorbeeld Waardegedreven Geboortezorg
Digitale napraat via Zoom (klik hier of kopieer de hyperlink naar uw adresbalk of vul 669 727 642 in bij Meeting ID in de Zoom app)
Waardegedreven zorg binnen Isala: waarom, aanpak en eerste resultaten
Ina Kuper, raad van bestuur; Marieke de Boer, programmamanager Waardegedreven Zorg; Joris van Dijk, projectcoördinator
Het programma Waardegedreven Zorg ondersteunt professionals om inzicht te verkrijgen in de zorguitkomsten (klinisch/PROMs/PREMs) en de kosten/ inspanningen die daarmee gepaard gaan. Het verbeteren van de zorguitkomsten is leidend en gaat hand in hand met het optimaliseren van zorgprocessen. Dit vraagt een multidisciplinaire aanpak waarbij ook de patiënt betrokken wordt. Inmiddels heeft Isala ervaring met 15 ziektebeelden en zijn druk met het bouwen van integrale dashboards en het inrichtingen van PROMs. Tevens speelt de vraag hoe de organisatiestructuur deze ketenzorg zo goed mogelijk kan faciliteren.
Ook komt het integrale dashboards aan bod. Met zijn team bouwt Joris aan dashboards voor alle 15 lopende waardegedreven zorg trajecten (VBHC) en een tiental andere medische toepassingen binnen Isala. In een korte demonstratie worden de verschillende toepassingen van de dashboards binnen het Isala Ziekenhuis getoond.
- Data uit het EPD over het zorgpad wordt gekoppeld met gestructureerde data waardoor proces- (bijv. wachttijden), uitkomstinformatie (bijv. heropnames, complicaties), en kostinformatie op patiëntniveau per zorgtraject inzichtelijk zijn.
- Data is te herleiden tot de medisch professional. Hierdoor is er een continue verbetercyclus op persoonlijk, team en organisatieniveau op basis van uitkomsten en kosten.
- Er wordt kritisch gekeken naar de geregistreerde data. Door het continu terugkoppelen van de volledigheid en bewust keuzes te maken wat wel en wat niet te registreren, is de registratie bijna verdubbeld zonder extra registratielast!
Lees ook het verslag van Joris' zijn eerdere presentatie bij Linnean
VBHC in de voortplantingsgeneeskunde - hoe we dit keer wel de zorg verbeteren
Max Curfs, klinisch embryoloog
Door af te stappen van de traditionele wijze van rapporteren van medische uitkomsten per verrichting, naar uitkomsten die er voor de patiënt toe doen voor een heel zorgpad (medisch en PROMs), hebben we al spectaculaire nieuwe inzichten gekregen. We hebben hierdoor de zorg daadwerkelijk kunnen verbeteren. Door deze uitkomsten ook transparant te maken voor de patiënt, worden er andere gesprekken in spreekkamer gevoerd en wordt een basis gelegd voor het samen beslissen en hopelijk een betere kwaliteit van leven.
Lees het praktijkvoorbeeld Waardegedreven Zorg voor patiënten met onvervulde kinderwens - Fertiliteitscentrum Isala
Lees ook het inspiratieverhaal van Max Curfs
E-health toepassing bij Multipel Myeloom
Job Eijsink, apotheker
Een breed gedragen initiatief, waarbij maximale patiëntenwaarde voorop staat! De ziekenhuiszorg zal zich de komende jaren doorontwikkelen van zorg in het ziekenhuis naar zorg & monitoring in de thuisomgeving van de patiënt. Het Multipel Myeloom (ziekte van Kahler) is een kanker van plasmacellen, waarbij patiënten veel complexe medicatieschema’s krijgen, afwisselend in de tijd. Patiënten in Isala krijgen vanaf 2020 een e-coach, ontwikkeld in Isala, die hen o.a. begeleid bij de medicatie-inname. Hiermee verwachten we een verhoogde kwaliteit van leven, minder urgente ziekenhuisopnames en op termijn een verlenging van de progressie vrije overleving.
Waardegedreven geboortezorg
Bas Nij Bijvank, gynaecoloog-perinatoloog, Myrna Knol, Verloskundige
Onder leiding van professor Jan Hazelzet hebben we met vijf andere regio’s de ICHOM set Zwangerschap en Geboorte toepasbaar gemaakt voor Nederland. Momentel loopt er een vervolg project genaamd BUZZ (mogelijk gemaakt via een subsidie van het Zorginstituut) dat gaat over de implementatie van de ICHOM set. Er zijn veel mensen betrokken: lokale ketenpartners zoals 1e t/m 3e lijn inclusief kinderarts, neonatoloog, kraamzorg en patiënten en partners. Er is een IPU gevormd en het basiszorgpad (greenfield) is vastgesteld inclusief een zorgpad voor een deelgebied van de zwangerschap. Momenteel zijn we bezig zowel kosten als inkomsten van de 1e module transmuraal inzichtelijk maken middels TD-ABC en gaan we kwaliteit meten m.b.v. ICHOM uitkomstenset.
In de toekomst hebben we dan uitkomsten en kosten inzichtelijk over de hele keten. In de komende jaren willen we een autonome IPU opzetten die dan de teugels in handen heeft om te sturen op kwaliteit en kosten. Daarnaast heeft de IPU mandaat voor financiering op basis van waarde: 1 tarief inclusief beloning voor kwaliteit en kostenreductie.
Lees het praktijkvoorbeeld Waardegedreven Geboortezorg: al lerend ontwikkelen.