Op 25 november om 19.00 stipt gaat deze webcast live plaatsvinden. Klik HIER om de webcast gratis bij te wonen. Zet de afspraak zelf in je agenda. Er worden geen uitnodigingen meer verstuurd.
Teams als hoeksteen voor waardegedreven zorg
Zorgverleners zijn meestal opgeleid als specialist. De directe collega’s zijn vaak mensen uit dezelfde vakgroep. Het zorgpad van een patiënt is echter negen van de tien keer multidisciplinair. Daarom zit de kracht en toegevoegde waarde voor patiënten dan ook in verbinding en samenwerking binnen een multidisciplinair team (MDT). Een team waarin ook patiënten een volwaardige positie hebben. Het gehele MDT heeft de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de gezondheidsuitkomsten én de daarvoor gemaakte kosten en vormt daarmee de hoeksteen voor waardegedreven zorg.
De werkgroep Aandoeningsgericht Organiseren heeft deze teams onder de loep genomen. Onder leiding van Maarten Koomans, werkgroepvoorzitter Aandoeningsgericht Organiseren, gaat op 25 november met Michèle van der Kemp, Paul van der Nat en Matthijs van der Linde in gesprek over de activiteiten, resultaten en bevindingen van de werkgroep in de afgelopen anderhalf jaar.
De QuickScan ‘Hoe waardegedreven werkt ons team’
De QuickScan helpt multidisciplinaire teams de scores op de zeven domeinen van waardegedreven zorg in kaart te brengen. Deze scores worden eenvoudig gevisualiseerd in een radar chart. Zo is in één oogopslag te zien waar het team goed presteert en waar nog verbeterpotentieel ligt. Om vervolgens daar als team het gesprek over te voeren, prioriteiten te stellen en de verbeteragenda te bepalen.
De waardegedreven stand in Nederland: resultaten en ervaringen van 25 zorgteams
Met subsidie van Zorginstituut Nederland en in samenwerking met het Linnean Initiatief is de QuickScan in de praktijk getoetst bij 25 zorgteams. De teams waren verspreid over Nederland, bogen zich over verschillende aandoeningen en functioneerden binnen verschillende type organisaties (academisch, perifeer, ZBC, etc.). Per team vulden minstens vijf leden de QuickScan in. Individuele en geaggregeerde scores werden onder begeleiding besproken tijdens een terugkoppelsessie. De resultaten zijn (zacht gezegd) erg interessant. Dit wilt u dus niet missen!
Overzicht Archetypen Aandoeningsgerichte Organisatievormen
Teams zijn de hoeksteen van waardegedreven zorg. Die teams functioneren binnen verschillende organisaties, maar kennen zelf ook verschillende organisatievormen. Want wanneer noemen we iets een IPU? Is een multidisciplinair team met gezamenlijke verantwoordelijkheden een IPU? Of kunnen we zo’n team pas een IPU noemen als het een eigen bestuur, eigen financiën en eigen structuren heeft? Zo ja, hoe noemen we dan een organisatievorm zonder eigen bestuur, financiën of structuren? Kortom, welke aandoeningsgerichte organisatievormen zijn er eigenlijk? Wat zijn de belangrijkste kenmerken van elke AGO en hoe verschillen AGO's ten opzichte van elkaar? Hoe draagt de vorm van de aandoeningsgerichte organisatie bij aan het realiseren van jouw waardegedreven zorgambities, dan wel belemmert deze? En welke vorm komt het meest in Nederland voor?
Nieuwsgierig geworden? Klik op deze link om de webcast gratis bij te wonen.