Huishoudelijke mededelingen:
- U kunt zich via deze link aanmelden. Heeft u vooraf al een vraag die u graag beantwoord ziet in het programma, dan kunt u deze ook stellen in het aanmeldformulier:
Ga naar het aanmeldformulier
- Vergeet niet om de afspraak te downloaden naar eigen agenda (onderaan deze pagina)
Op donderdag 11 februari, 19:00-21:00 uur, bent u van harte welkom bij het werkbezoek aan Santeon dat het Linnean Initiatief organiseert samen met Qruxx. Centraal staan de doelen leren en verbeteren van elkaar, samen beslissen in de spreekkamer en hoe het gezamenlijk dataplatform HIPS (Health Intelligence Platform Santeon) hierin een cruciale rol heeft.
Programma
Opening en "Zeven samenwerkende ziekenhuizen zijn samen Santon
Samen Beter programma: continu verbeteren en samen beslissen
Data platform als katalysator
Mogelijkheid tot stellen verdiepende vragen
Zeven samenwerkende ziekenhuizen zijn samen Santeon
Pieter de Bey, directeur van het programmabureau Santeon, vertelt u tijdens dit werkbezoek meer over wat Santeon uniek maakt, hoe de zeven topklinische ziekenhuizen met hun aanpak sneller kunnen verbeteren en hoe dit de zorg, regionaal en landelijk, ten goede komt.
Spreker: Pieter de Bey- directeur Santeon
Samen Beter programma: continu verbeteren en samen beslissen
Programmamanagers Roald van Leeuwen en Nelly van Uden nemen u samen met een arts, projectleider en patiëntvertegenwoordigers mee in de dagelijkse praktijk van leren & verbeteren en samen beslissen binnen de Santeon ziekenhuizen. De aandoening nierfalen wordt hierbij als voorbeeld gebruikt.
De Santeon ziekenhuizen werken binnen het ‘Samen Beter programma’ inmiddels voor vijftien verschillende aandoeningen samen aan betere zorg. In dit programma nemen de Santeon ziekenhuizen hun zorgprocessen continu onder de loep en meten ze voortdurend de uitkomsten van hun zorg.
Voor iedere aandoening afzonderlijk werken verbeterteams in de zeven ziekenhuizen samen. Elk verbeterteam bestaat uit zorgprofessionals uit alle betrokken disciplines, een patiënt, projectleider en data-analist. Ook ketenpartners die een rol spelen bij de patiëntenzorg voor een bepaalde aandoening zijn bij het programma betrokken. Samen stellen zij de kenmerken van de patiëntgroep, behandelopties en de scorekaart vast. Aan de hand van de scorekaart worden resultaten gemeten en geanalyseerd en besproken met de andere Santeon ziekenhuizen. Dit is een proces van leren en verbeteren dat zich continu herhaalt.
Daarnaast werkt Santeon ook samen aan het toepasbaar maken van zorguitkomsten op individueel niveau in de spreekkamer. Patiënten krijgen op maat informatie over uitkomsten van zorg, zodat zij – samen met de zorgverlener – beter kunnen beslissen over welke zorg en welk ziekenhuis het beste bij hen past. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zorguitkomsten waaronder ook patiënt gerapporteerde uitkomsten (PROMs).
Sprekers:
- Roald van Leeuwen – Programmamanager Samen Beter Santeon
- Nelly van Uden – Programmamanager Experiment Uitkomstindicatoren
- Rene van den Dorpel -Nefroloog Maasstad Ziekenhuis en medisch leider Samen Beter nierfalen
- Ellen Parent – Projectleider Samen Beter en Experiment Uitkomstindicatoren Maasstad Ziekenhuis
- Hans Bart – Sr Adviseur Patiëntenbelang, Patiëntenfederatie Nederland
Data platform als katalysator
Om beide doelen beter te kunnen faciliteren en om toekomstige data vraagstukken beter op te kunnen pakken is het Santeon data platform ontworpen; het Health Intelligence Platform Santeon (HIPS). Renske Veenstra, programmamanager, vertelt hier samen met een BI- en data-specialist en stafvoorzitter meer over tijdens het werkbezoek. Met het platform kunnen de ziekenhuizen sneller informatie met elkaar uitwisselen en vergelijken om te onderzoeken, te verbeteren en te innoveren. Santeon breed maken de ziekenhuizen afspraken met elkaar op welke wijze ze data uitwisselen, welke infrastructuur ze daarvoor gebruiken en hoe ze data over alle ziekenhuizen heen harmoniseren. HIPS is daarmee meer dan alleen een platform met data, maar ook een stelsel van gemeenschappelijke afspraken en doelen om nog beter te kunnen samenwerken.
Sprekers
- Renske Veenstra – Programmamanager I&I Santeon
- Alisa Westerhof - Hoofd Business Intelligence St. Antonius Ziekenhuis
- Sjoerd Niehof - Stafvoorzitter Maasstad Ziekenhuis en lid Santeon Expertgroep ICT & Informatisering
- Anne Grotenhuis - Datascientist Santeon en co-lead voor het Santeon Informatiemodel
Verder lezen?