Bijeenkomst
Aandacht voor kosten binnen waardegedreven zorg-initiatieven is tot op heden nog schaars gebleven. De Linnean werkgroep Kosten wil daar verandering brengen en organiseert daarom op 30 september de interactieve webcast ' Waardegedreven Zorg met uitkomsten én kosten' . Met de aanwezige kostendata is er namelijk al ontzettend veel mogelijk. Ook, of misschien wel juist, in relatie tot de uitkomstendata.
Maar waar begin je? Is time-driven activity based costing (TD-ABC) nodig? Wat is TD-ABC eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen? Wat zijn de ervaringen om van kosten op DBC-niveau naar kosten op patiëntniveau te gaan? Wat is daarvoor nodig? En, nog een stap verder, kunnen we dat dan inbouwen in de P&C-cyclus van organisaties?
Doelgroep
We nodigen iedereen, ongeacht het kennisniveau op het gebied van kosten in de (waardegedreven) zorg, van harte uit om de webcast bij te wonen. Daarnaast hopen we met deze webcast een brug te slaan tussen de medische en financië le werelden. En daar hebben we uw hulp voor nodig. Help ons door u samen met een medisch of financieel professional voor de webcast aan te melden.
Voor degenen die zich identificeren als beginner of amateur op het gebied van Kosten raden wij aan om in ieder geval bijlage 4 van het advies "Waardegedreven Zorg met uitkomsten én Kosten" door te nemen voorafgaand aan de bijeenkomst (klik hier voor de PDF-versie klik hier om (ook) een gedrukt exemplaar aan te vragen).
Programma
Kees Ahaus is dagvoorzitter. Samen met Angelique Weel, Ineke Middelveldt en Pien Naber zoomt hij in op de (on)mogelijkheden en het belang van kosten aan de hand van twee stellingen, uiteraard met vertalingen naar hun eigen praktijk. Vervolgens presenteert werkgroepvoorzitter Wilbert van den Hout het advies van de werkgroep, dat net als de webcast de naam ' Waardegedreven Zorg met uitkomsten én kosten' draagt.
In het tweede deel van de bijeenkomst gaan we in vijf deelsessies uiteen om te praten. U kunt er van deze deelsessies één bijwonen, maar niet getreurd: alle deelsessies worden opgenomen en zijn na afloop on-demand beschikbaar zijn op ons YouTube kanaal. Op datzelfde YouTube kanaal treft u nu al een video waarin de sprekers van de deelsessie een korte toelichting geven op wat zij gaan vertellen en wat u ' naar huis' meeneemt. Of lees de beschrijvingen hieronder.
- Deelsessie 1: Als je inzicht hebt in de kwaliteit, hoe ga je dan verder met het koppelen van kosten? &Multipel Myeloma casus uit Amphia/EMC- Christine Bennink
De proeftuin Multipel Myeloom van het Citrienprogramma Naar Regionale Oncologienetwerken richt zich op het ontwikkelen van een WGZ-meetmodel dat de kwaliteit en de kosten van de zorg in het netwerk zichtbaar en vergelijkbaar maakt. Er wordt gebruik gemaakt van landelijk beschikbare gegevens (via de DHD en de Nederlandse Kankerregistratie van IKNL) en van PROMs die in het netwerk zelf worden verzameld. De gegevens zijn aanvankelijk verzameld en vergeleken voor vijf ziekenhuizen. Momenteel wordt het project uitgerold naar 14 ziekenhuizen. U wordt meegenomen in de stappen om tot betekenisvolle invulling van de WGZ-breuk van Porter te komen. Met toepassing van dit meetmodel wordt het mogelijk om te sturen op het verbeteren van de kwaliteit é n doelmatigheid in de behandeling van Multipel Myeloom.
Waardegedreven zorg wordt pas echt geborgd als het in de P& C-cyclus is ondergebracht. Daarmee komt het (naast gebruik in de spreekkamer) ook op de managementtafel terecht. Geheel in lijn met het gedachtengoed van Porter doen we dat door elke keer naar de delta-uitkomsten ten opzichte van de deltakosten te kijken. Met andere woorden: het sturen op verandering in kwaliteit van leven afgezet tegen de kosten die voor die verandering gemaakt zijn. Door op deze manier integraal naar uitkomsten en kosten te gaan kijken é n deze werkwijze/sturing dieper in de organisatie te borgen, kun je pas echt meters maken.
Na een stukje historie over de achtergrond van DBC's volgt een toelichting op het nut van kostendata op patiëntniveau. We zoomen in op enkele initiatieven in Nederland op het gebied van kostendata over de as van de patiënt. Uiteenlopend van zelf doen tot een dataplatform. Vervolgens zullen een aantal praktische zaken, opgedaan uit eigen ervaring als business controller en projectleider waardegedreven zorg, aan de orde komen, waaronder vraagstukken rondom selecties van, met name, patientgroepen. Afsluitend verkennen we met de deelnemers hoe je kosten kan koppelen aan kwaliteit.
- Deelsessie 4: Kostprijssystematiek in de praktijk: verschillende smaken + TD-ABC & Fiona Koster
Wat is een kostprijs en hoe kunnen we kostprijzen gebruiken om inzicht te krijgen in de kosten van bijvoorbeeld een ziektebeeld. Deze deelsessie geeft een overzicht van de theorie achter de kostprijssystematiek en zoomt in op de toepassing van TDABC in de dagelijkse praktijk. Hoe doe je dat? En welke uitdagingen kom je tegen? Wanneer heeft TD-ABC echt meerwaarde?
- Deelsessie 5: Betere uitkomsten é n kosten door transparantie en benchmarking binnen de SAZ-ziekenhuizen - Ineke Lokker
Met de SAZ ziekenhuizen werken we aan waardegedreven zorgtrajecten voor 7 verschillende patiëntengroepen. Binnen deze trajecten richten we ons op uitkomsten é n kosten. Aangezien de kostprijzen voor elk ziekenhuis net weer anders kunnen zijn, maken we gebruik van gestandaardiseerde prijzen. Daarom hoeven de kostendata per ziekenhuis ook niet 100% accuraat te zijn. Door deze pragmatische insteek kunnen we ons focussen op de verschillen in kosten op basis van behandelverschillen in plaats van kostprijsverschillen. Zo voorkomen we discussies over de validiteit van de kostendata en verleggen we de focus naar: ' doen we de juiste dingen?' Vervolgens worden de kostendata geplot in dashboards, waaruit een benchmark met eigen data van vorig jaar é n tegen het SAZ-gemiddelde volgt.
Toegangslink:
De webcast vindt plaats via Zoom. Op 30 september bent u vanaf 18.45 uur van harte welkom. Om 19.00 uur stipt gaan wij van start.
Link: https://us02web.zoom.us/j/8810335276
Zoom Meeting ID: 881 033 5276
Meer lezen over dit onderwerp?
In het kader van de webcast vond een reeks interviews plaats: