In het jaarplan (p. 28) en reeds opgeleverde archetypen document (zie hieronder) staan de ambities voor dit jaar. Zijn deze nog actueel of zijn er urgentere vraagstukken?
Denk en doe jij graag mee? Stuur een e-mail naar linnean@zinl.nl en ontvang een uitnodiging!
Reeds opgeleverde producten van de werkgroep Aandoeningsgericht Organiseren
Aandoeningsgerichte Organisatievormen (AGO) archetypen
Teams zijn de hoeksteen van waardegedreven zorg. Die teams functioneren veelal in organisaties, maar kennen zelf ook verschillende organisatievormen. Afhankelijk van die organisatievorm is het makkelijk(er) of moeilijk(er) om bepaalde waardegedreven zorg-ambities te realiseren. Daarom is het van belang om je eerst bewust te zijn in welke aandoeningsgerichte organisatievorm men nú zit en hoe bewust die keuze is. Om vervolgens het gesprek aan te gaan over welke aandoeningsgerichte organisatievorm het beste past bij de ambities en hoe de taken dan worden verdeeld, op team- en organisatieniveau. De werkgroep Aandoeningsgericht Organiseren ontwikkelde een handreiking waarin zij acht verschillende mogelijkheden identificeren en beschrijven: het projectteam, matrixorganisatie, Integrated Practice Unit (IPU) of zelfstandig behandelcentrum, elk al dan niet in de keten.
→ Download: handreiking Archetypen Aandoeningsgerichte Organisatievormen
→ Bekijk de webcast van 25 november 2021 of lees het verslag
QuickScan 'Hoe waardegedreven werkt ons team?'
Waardegedreven zorg wordt vaak geassocieerd met PROMs meten, samen beslissen en uitkomsten in dashboards visualiseren. Maar wist je dat waardegedreven zorg maar liefst zeven domeinen telt? Met het invullen van de QuickScan weet jij waar jouw team staat op deze zeven domeinen. Wat gaat goed? Wat kan beter? Bepaal samen met je team de agenda en monitor jullie voortgang door elke zes maanden de QuickScan te doen.
→ Meer informatie over de QuickScan en hoe deze tot stand is gekomen
→ Bekijk de webcast van 25 november 2021 of lees het verslag