Als klinisch informaticus denk Sade binnen het Maasstad ziekenhuis na over wat voor informatie moet worden overgebracht, hoe de informatie gestructureerd is en of het woordgebruik eenduidig is. Ziekenhuizen onderling gebruiken wel dezelfde taal, maar als de informatie naar een verpleeghuis of GGZ-instelling moet, is het belangrijk dat je het over hetzelfde hebt.
Haar interesse ligt in het spel tussen technologie en kliniek. Medische hulpmi
ddelen worden dankzij AI steeds meer voorspellend. Als ze bijvoorbeeld een diagnose voorspellen, moet je goed kijken hoe je dit veilig kunt inzet. Wat is het risico, en de impact? Dit is bij voorspellende systemen nog complexer dan bij normale software. Je moet het systeem testen, nadenken hoe je het introduceert, in welke fases je dat doet.
En hoe je de zorgprofessionals die ermee moeten werken enthousiast krijgt. Ze hoeven niet alle ins en outs te weten, maar willen wel weten of de uitkomst die het systeem geeft klinisch relevant en betrouwbaar is. Voor al die vraagstukken heb Sade een plan gemaakt welke stappen je moet nemen om de kwaliteit van de software te borgen. Het is een levend document, omdat het veld zich razendsnel ontwikkelt.
Stappenplan Healthy AI
AI wordt gezien als een medisch hulpmiddel en dat brengt uitdagingen met zich mee op het gebied van de kwaliteit en beschikbaarheid van data, transparantie en kwaliteitscontrole van AI, governance en organisatie, het juridisch kader, ethiek en financiering. In het stappenplan zijn inzichten uit wetenschappelijke literatuur, diverse raamwerken/modellen verrijkt met input van AI-experts en ervaringsdeskundige zorgverleners verwerkt. Het stappenplan ondersteunt zorgprofessionals bij de implementatie van AI, omdat het inzicht geeft in alle valkuilen en mogelijke oplossingsrichtingen.
Bekijk het stappenplan
Ben je erbij?
Je kunt aansluiten door een email te sturen naar linnean@zinl.nl.