Het waardegedreven zorghuis

Wat is
waarde-gedreven
zorg?

Het concept ‘waardegedreven zorg’ (in het Engels: value-based health care) is in 2006 geïntroduceerd door Michael Porter en Elisabeth Teisberg. Kort en goed komt waardegedreven zorg hierop neer: patiënten de best mogelijke zorg bieden in een aanvaardbare of betere verhouding tot de werkelijk gemaakte kosten. Het gaat dus om zorg die beter aansluit bij de behoefte(n) van een patiënt tegen een redelijke - of zelfs lagere - prijs.

 

 

 

 

Het
waardegedreven
zorghuis

Voordat je aan de slag gaat met waardegedreven zorg, is het goed om even stil te staan waar je eigenlijk heen wilt. Wat zijn je visie en missie? Wat wordt je plan en strategie om die visie en missie te verwezenlijken? En welke (kern)waarden liggen daaraan ten grondslag? Al deze zaken kun je vastleggen in een zogenaamd ‘waardegedreven zorghuis’ (WGZ-huis).

Het zetten van een stip op de horizon helpt mensen te motiveren en gefocust te houden. Stel daarom heldere, haalbare en kwalitatieve doelen op waar alle teamleden enthousiast over zijn. Zo blijven gedurende het traject ‘de neuzen dezelfde kant’ op staan. Ook als het tegenzit. Het opstellen/bouwen van een eigen WGZ-huis helpt de doelen scherp te krijgen door deze te koppelen aan je visie, missie, strategieën en kernwaarden.

Laat je inspireren door de visies van 113-zelfmoordpreventie en een waardeteam van AmsterdamUMC. 113-Zelfmoordpreventie streeft naar een land waarin niemand eenzaam of radeloos sterft door zelfmoord. En het regionaal waardeteam van AmsterdamUMC heeft ‘muurloze zorg voor de CVA-patiënt in de regio Amsterdam’ als visie.

Tip
Wij hebben een waardegedreven zorghuis gebouwd over waardegedreven zorg. Wellicht zie je hierin nuttige bouwstenen voor het bouwen van jóuw WGZ-huis.

 

 

 

 

Waardegedreven zorghuis

 

WGZ kernwaarden

Deze (kern-)waarden vormen
het fundament bij alle keuzes en
handelingen in een WGZ-traject.

• Transparant
• Samen beslissen
• Leren van uitkomsten en best practices
• Cultuur van continu verbeteren en innoveren
• Kostenbewust en in control zijn

Vliegende start>

 

 

 

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen