Ehealth-concept The Box stimuleert regie van patiënten over hun eigen leven - Douwe Atsma, LUMC

Sofie Smulders 02-02-2023

Op de afdeling cardiologie van het LUMC werd in 2013 gestart met e-health concept The Box, een doos met digitale apparatuur die de patiënt thuis zelfstandig kan gebruiken om zijn eigen gezondheidstoestand te monitoren. Douwe Atsma, interventiecardioloog en CMIO digitale zorg vertelt erover.

De aanleiding voor de ontwikkeling van The Box was toenemende drukte op de polikliniek cardiologie. Douwe: “ Er kwamen steeds meer mensen tegelijk in de wachtruimte. Onze strategie was om het aantal fysieke bezoeken op de polikliniek te halveren. We hebben de mensen de helft van de keren laten komen, de andere helft van de bezoeken vervingen we vanaf 2013 door videoconsulten en thuismetingen met The Box.” 

The Box
The Box is gevuld met apparaten, geheel afhankelijk van de aandoening. “In The Box zitten onder andere een stappenteller, een weegschaal, een bloeddrukmeter en apparatuur om een hartfilmpje te maken. Behalve het invoeren van de Box zijn er digitale consulten ingevoerd voor patiënten die dat wilden en werden de controles gestandaardiseerd; alle patiënten kregen na twee weken, na drie maanden en na 12 maanden een controle. Voor de daadwerkelijke grootschalige implementatie is het concept getest in een gerandomiseerde studie waarin 100 mensen na een hartinfarct The Box mee kregen en 100 mensen niet. De tevredenheid over het gebruik van The Box door patiënten was meer dan 90 procent. De kwaliteit van zorg was tenminste even goed, het was goedkoper en de patiënten kwamen slechts helft van de keren in ziekenhuis. 

Uitbreiding
Inmiddels is het concept uitgebreid naar tien boxen voor verschillende andere hartziekten, en nog 15 boxen buiten de cardiologie. Douwe: “Dankzij het LUMC 2.0 - Zorg van waarde-programma gebruiken we The Box sinds 2019 daarnaast bij vijf aandoeningen buiten de cardiologie, waaronder diabetes en zwangerschap. En toen COVID-19 in 2020 kwam, hebben we daarvoor snel een COVID-box ontwikkeld. We hadden alles al lopen via ehealth, dus de COVID-box volgde vrij eenvoudig. Die stap heeft ons twee derde van de COVID opnamen bespaard, maar het belangrijkste is dat we patiënten met The Box naar huis konden sturen met een stukje vertrouwen.”

Bewustwording
Dat vertrouwen komt voort uit de mogelijkheid dat de zorgverleners van afstand meekijkt met de patiënt. Behalve die monitoring is bewustwording een belangrijk aspect, zegt Douwe. “Je bent in de thuisomgeving van de patiënt aanwezig met een box. Dat is niet alleen geruststellend, maar ook een stok achter de deur voor de patiënt om bewust te werken aan zijn of haar gezondheid. Met The Box willen we patiënten, door hen te laten meten en de resultaten terug te koppelen, coachen en opleiden in de eigen gezondheid en ziekte. Door dat langdurig te doen, geef je patiënten in lengte van jaren meer regie over hun eigen leven.  Daarbij is leefstijl ongelooflijk belangrijk: tachtig procent van de patiënten komt op de afdeling cardiologie terecht omdat ze een slechte leefstijl hebben. 

Regie stimuleren
The Box faciliteert het delen van gegevens met de omgeving, zoals revalidatiecentra en de huisarts. De patiënt stapt in de trein, hoeft nooit meer over te stappen en wij zorgen ervoor dat hij overal langskomt, digitaal gesproken. Ten slotte draagt The Box bij aan het verplaatsen van zorg van ziekenhuis naar huis.” Een promovendus van Douwe is onlangs gestart met de ontwikkeling van een zogeheten ‘
family box’. “We zijn als zorgverleners gewend om ons te richten tot de persoon die ziek is, maar ook partners, kinderen en andere familieleden spelen een grote rol in het proces. Zij kunnen hun naasten op die manier beter ondersteunen in hun proces. Daarmee wordt de nemen van regie door patiënten over hun eigen leven nog meer gestimuleerd.”

Op 16 februari vond het online werkbezoek Patiëntgericht en efficiënt: zorg van waarde aan het LUMC plaats.

Afbeeldingen

Bekijk het online werkbezoek aan het LUMC hier terug

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen