Submenu

Oratie: 'Van uitkomstinformatie naar patientgerichte zorg? '

ProfielfotoMarloes Zuidgeest 18-10-2019

Vrijdagochtend 11 oktober reisden 200 belangstellende af naar de Erasmus Paviljoen op de Campus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hier volgden ze met elkaar het symposium Value Based Healtcare (VBHC) en betaalbare zorg.

In het eerste gedeelte stond het thema VBHC en pakket centraal, waarna het thema patiënt onderwerp van debat was.

VBHC een veelkoppig monster

Na een warm welkom van dagvoorzitter prof dr. Roland Bal opende voorzitter raad van bestuur van Zorginstituut Nederland dr. Sjaak Wijma de dag. Hij ging in op de taken die dit instituut heeft, namelijk adviseren, verbinden & inspireren, innoveren en beheersen van geldstromen.  Dit alles vanuit de motto van goede zorg verzekerd, niet meer dan nodig, niet minder dan noodzakelijk. Het gesprek gaat steeds meer over 50 m verder kunnen lopen of 3% longinhoud ipv van langer leven. Dat gesprek gaat het Zorginstituut graag aan. Prof dr. Werner Brouwer nam het stokje over en gaf aan dat VBHC een veelkoppig monster is. Voor iedereen betekent dit begrip iets anders. Dit begrip kwam tot leven door Porter, maar vanuit competitiegedachte. Zorginstituut komt in het nieuws door beslissingen als een medicijn niet toegelaten wordt tot het basispakker. Brouwer geeft aan dat de boodschap moet zijn ”niet geld besparen, maar het geld anders besteden zodat het meer waarde heeft voor andere patiënten”. Er lijkt nu momentum om dit gesprek plaats te laten vinden en met elkaar over waarde te hebben, de consequenties, context en de beslissingen die daaruit voortkomen.

Transparantie van informatie of leren en verbeteren?

De patiënt stond in drie presentaties centraal: van prof. dr. Jan Hazelzet, prof. dr Trudy van der Weijden en provendus van Diana Gijs Steinmann. De patient is een partner die andere uitkomsten belangrijk vindt, dan professionals. We betrekken vaak patiënten via optie gesprekken en bespreken voor- en nadelen waarbij de mening van de patient belangrijk is, maar doelen moeten we niet vergeten. Gijs Steinmann gaf aan dat VBHC gezien wordt als een tool om de patiënt te empoweren en om te professionaliseren. Bij het eerste staat transparantie van informatie centraal met als doel geïnformeerde keuze. Bij het tweede staat leren & verbeteren centraal, waarbij het doel is overal goede zorg.

Wat de patiënt vindt mag centraler in de zorg

Om 16:00 uur sprak Diana Delnoij haar rede uit over Samen Beslissen: via uitkomstinformatie naar patientgerichte zorg? Deze leerstoel gaat over kwaliteit en doelmatigheid, omdat dit twee taken van het Zorginstituut zijn. Hierbij gaf ze een mooie theoretische basis dat niet alleen beter worden centraal staat, maar ook het proces ernaar toe. Hier ligt een ecosysteem onder van bewijs, dat vorm gegeven wordt in richtlijnen, wordt gebruikt in het proces van samen beslissen, de uitkomsten gemeten worden in een EPD, dit opgeslagen wordt in een kwaliteitsregistratie en weer bewijs genereert.  Ze gaf bevindingen van eerder gedaan onderzoek, dat de 3 goede vragen van Patientenfederatie Nederland wellicht uitgebreid konden worden met een de vraag ‘ ben ik bij u aan het juiste adres?’ . Diana eindigt dat er meer patientgerichegeid mag komen naast het meten van uitkomsten.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen