Submenu

Proefschrift: Meten van de door patiënt ervaren gezondheid

ProfielfotoMarloes Zuidgeest 31-01-2020

In de gezondheidszorg is steeds meer aandacht voor het meten van de gezondheid zoals patiënten die zelf ervaren. Deze ervaren gezondheid kan worden gemeten met patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten (PROMs).

Promovenda Martine Crins heeft onderzocht of de reeds bestaande PROMIS-methode ook in Nederland kan worden ingezet.

Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS) is ontwikkeld in de Verenigde Staten in samenwerking met een groep clinici en wetenschappers. Het is inmiddels in meerdere talen vertaald, waaronder in het Nederlands-Vlaams. PROMIS bestaat uit zogeheten itembanken, elke itembank bevat een set vragen over één gezondheidsaspect, bijvoorbeeld lichamelijk functioneren, angst, sociaal isolement of belemmeringen door pijn.

Het grote voordeel van PROMIS is dat de itembanken kunnen worden toegepast als short form (een statische vragenlijst) of als efficiënte computergestuurde vragenlijst (CAT: een dynamische vragenlijst, waarbij na ieder antwoord de meest informatieve vervolgvraag wordt gesteld).

In haar proefschrift Promising PROMIS heeft Crins de eerste wetenschappelijke onderzoeken naar de kwaliteit van de Nederlands-Vlaamse vertaling beschreven. Ze concludeert dat de kwaliteit van de drie door haar onderzochte Nederlands-Vlaamse itembanken (reactie op pijn, belemmeringen door pijn en lichamelijk functioneren) goed is. Ze zijn volgens haar klaar voor gebruik in de gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek in Nederland en Vlaanderen.

PROMIS heeft volgens Crins meerdere voordelen ten opzichte van traditionele vragenlijsten. Door het gebruik van een computeralgoritme in de CAT hoeven patiënten slechts een klein aantal relevante vragen te beantwoorden terwijl hun gezondheidservaring toch precies wordt gemeten. De scores zijn gestandaardiseerd en gemakkelijk te interpreteren. PROMIS is bruikbaar bij zowel volwassenen als kinderen en voor diverse patiëntengroepen. Je kunt ook patiëntgroepen met elkaar te vergelijken.

Proefschrift

tekst van AMC

Lees ook een artikel in Qruxx

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen