Submenu

PROMs - patiëntgerapporteerde uitkomsten

ProfielfotoMarloes Zuidgeest 29-03-2021

Deze kennispagina gaat verder in op relevante begrippen in de waardegedreven zorg, documenten, beeldmateriaal en verwijzingen om meer te lezen.

1. Relevante begrippen

PROs
Voluit: Patient-reported outcome / patiëntgerapporteerde (behandel)uitkomst. Een patiënt-gerapporteerd aspect van ervaren gezondheid. PROs geven de mening en waardering weer van de patiënt over zijn eigen gezondheid.

PROMs
Voluit: Patient-reported outcome measure. Een vragenlijst die PROs meet en waarmee de patiënt (of een naaste) zelf een oordeel geeft over zijn gezondheidstoestand.

PROMIS
Voluit: Patient-reported outcomes measurement information system. Dit is een computersysteem dat gebruik maakt van adaptief testen. Hiermee worden respondenten sneller en slimmer door een set PROM-vragen heen geleid. Het doel is om met zo weinig mogelijk vragen precieze metingen te verkrijgen van de meest relevante PROs. De computer bepaalt aan de hand van het antwoord op een vraag (kunt u in en uit bed komen?) de volgende vraag (kunt u moeilijker of makkelijker 5 km hardlopen?) PROMIS bestaat uit een dynamisch systeem van itembanken en werd oorspronkelijk ontwikkeld in de Verenigde Staten.

Itembank
Een set van vragen die stuk voor stuk hetzelfde concept meten (bijvoorbeeld depressie, vermoeidheid, pijn, emotionele steun, etc.). Met deze vragen kunnen lichamelijke, geestelijke en sociale aspecten van gezondheid en welzijn gemeten worden.

Indicator
Een aanwijzing (indicatie) voor eventuele verschillen in kwaliteit van zorg. Resultaten van PROMs kunnen omgerekend worden naar een indicator.

2. Relevante documenten

3. Beeldmateriaal

PROMs

PROMs in samen beslissen proces

4. Lees meer over ...

5. Artikelen

6. Kijk terug

Laat hieronder een reactie achter als u informatie heeft die u graag toegevoegd ziet. 

Afbeeldingen

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen