Datavisualisatie & interpretatie: zo doe je dat!

05-09-2022
217 keer bekeken

Wil je dashboards bouwen ter ondersteuning van het proces van samen beslissen of leren en verbeteren, maar weet je niet waar te beginnen?

In deze praktische workshop verken je de mogelijkheden van het bouwen van dashboards aan de hand van het 7-stappenmodel, maar krijg je ook inzicht van onderzoek naar datavisualisatie en vanuit Rijnstate over wat wel/ niet werkt.

Wanneer: Donderdag 29 september 18:00 - 19:15 uur
Wie: Robert Winkel, Michiel Luijten, Elise van Zandbrink en Heleen Schoorl

Robert Winkel, voorzitter van de werkgroep datavisualisatie/ dashboarding en gespreksleider van de sessie, neemt jullie mee in het onlangs ontwikkelde 7 stappenplan. Robert: “Enorm trots ben ik op de werkgroep dat ik dit product nogmaals onder de aandacht kan brengen. Naast het stappenplan, bevat de handreiking ook praktische voorbeelden rond dashboards voor samen beslissen en voor leren en verbeteren”. Op 29 september twee praktijkvoorbeelden ter inspiratie: het KLIK-PROM portaal en Rijnstate.

“Samen beslissen-dashboard ondersteunt de zorgverlener, maar ook de patiënt. De patiënt kan thuis al het spreekuur voorbereiden. Hierdoor worden de gesprekken beter van kwaliteit”. Dit is één van de meerwaarde, ziet Michiel Luijten, promovendus bij het Emma Kinderziekenhuis. In een literatuuronderzoek onderzocht hij en zijn collega’s de beste manieren om dashboards vorm te geven. Hierbij specifieke aandacht hoe patiënten en zorgverleners data interpreteren. Deze ins- en outs deelt Michiel graag met jullie.

Binnen Rijnstate houden Elise van Zandbrink en Heleen Schoorl zich bezig met business intelligence. Hun dashboards vormen zich rond patiëntgroepen (IPU’s), waarbij teams verantwoordelijk zijn voor de gehele zorgcyclus en niet alleen voor hun eigen stukje. Dashboards bevatten gegevens opgebouwd uit vragenlijsten ingevuld door patiënten (PROMs), klinische uitkomsten en kostendrijvers. “Data op zich is geen doel, maar een middel om met elkaar het gesprek aan te gaan over wat er speelt en waar kwaliteitsverbetering nodig is. Alleen het beschikbaar hebben van uitkomsten zorgt niet voor een verbetercyclus. Binnen Rijnstate bieden we teams ondersteuning waarbij minimaal vier keer per jaar inhoudelijk naar uitkomsten gekeken wordt” aldus Rijnstate.

De workshop ‘Datavisualisatie & interpretatie: zo doe je dat!’ is onderdeel van de feestelijke lustrumbijeenkomst van het Linnean Initiatief op 29 september. Schrijf je nu in!

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen