Op 1 oktober gingen >40 experts uit alle domeinen van de Nederlandse gezondheidszorg met elkaar in gesprek over oplossingsrichtingen voor het Nederlandse zorgsysteem aan de hand van de verschillende thema's en invalshoeken die in de Linnean whitepaper 'Waarom zit het systeem vast: belemmeringen die waardegedreven zorg in de weg staan - een diagnose' staan beschreven: financiering en bekostiging, contractering, zorgprofessionals, organisatie en governance.
Alle aanwezigen waren ervan overtuigd dat de manier waarop het huidige zorgsysteem is ingericht niet is opgewassen tegen de uitdagingen die ons in de maatschappij en in de zorg te wachten staan. Over de oplossingsrichtingen liepen de meningen uiteen: sommigen hebben vertrouwen dat we de uitdagingen kunnen beslechten met oplossingsrichtingen binnen het huidige systeem; anderen pleiten voor een stelselwijziging.
Om met de voorlopige conclusie te beginnen: tijdens de plenaire terugkoppeling was de rode draad het inzetten op regioperspectief waarin alle stakeholders betrokken zijn en waarbij een horizon van ten minste vijf, maar liever tien jaar wordt aangehouden. Verzekeraars zouden betrokken moeten worden bij de planvorming, en niet zoals nu alleen toetsend acteren. Daarbij is het uitgangspunt dat de behoefte van de burgers/cliënten leidend is en integraliteit in samenwerking en bekostiging een belangrijke voorwaarde. De reikwijdte van de samenwerking betreft niet alleen de zorg; ook sociaal domein en de buurt horen bij de integrale benadering.
Het thema schaarste werd vaak genoemd. Hoe kunnen we schaarse mensen en middelen het meest effectief en efficiënt inzetten? Hoe komen we in de spreekkamer tot meer realiteit? Er zijn interventies nodig op richtlijnen, maar ook op het contracteren en bekostigen. Hoe komen we met zijn allen gelijkgericht in beweging? Voor meer informatie verwijzen we graag naar het verslag.
Disclaimer: We willen benadrukken dat de scope van het verslag een verslaglegging van hetgeen op 1 oktober 2024 door de aanwezigen is benoemd. We sluiten niet uit dat er ook andere oplossingsrichtingen zijn. Verder is het essentieel dat elk van de benoemde oplossingsrichtingen eerst en vooral verder moet worden uitgewerkt, onderbouwd met feiten en cijfers, verwachte implicaties en risico’s moeten worden onderzocht, voordat besluiten en interventies in het zorgsysteem worden gedaan.
Lees het verslag hier!
Tot slot: In onze mening doen we de deelnemers aan de rondetafel tekort door alleen de oplossingsrichtingen te benoemen in dit verslag. Juist de minder tastbare resultaten waren wat deze rondetafel een succes maakte. Het was bijzonder om te zien hoe het groepsproces zich gedurende de middag ontwikkelde: deelnemers groeiden naar elkaar toe, met wederzijds respect en waardering voor elkaars perspectieven. Deze open en constructieve samenwerking is noodzakelijk om dit complexe vraagstuk effectief te benaderen. Dank daarvoor en bovenal: ga zo door!