Robert Winkel, voorzitter van de werkgroep datavisualisatie/ dashboarding en gespreksleider van de sessie, nam de neelnemers mee in het onlangs ontwikkelde 7 stappenplan. Robert: “Enorm trots ben ik op de werkgroep dat ik dit product nogmaals onder de aandacht kan brengen. Naast het stappenplan, bevat de handreiking ook praktische voorbeelden rond dashboards voor samen beslissen en voor leren en verbeteren”. Twee praktijkvoorbeelden werd tijdens de sessie getoond ter inspiratie: het KLIK-PROM portaal en Rijnstate.
“Samen beslissen-dashboard ondersteunt de zorgverlener, maar ook de patiënt. De patiënt kan thuis al het spreekuur voorbereiden. Hierdoor worden de gesprekken beter van kwaliteit”. Dit is één van de meerwaarde, ziet Michiel Luijten, promovendus bij het Emma Kinderziekenhuis. In een literatuuronderzoek onderzocht hij en zijn collega’s de beste manieren om dashboards vorm te geven. Hierbij specifieke aandacht hoe patiënten en zorgverleners data interpreteren. Deze ins- en outs deelt Michiel graag met jullie.
Binnen Rijnstate houden Elise van Zandbrink en Heleen Schoorl zich bezig met business intelligence. Hun dashboards vormen zich rond patiëntgroepen (IPU’s), waarbij teams verantwoordelijk zijn voor de gehele zorgcyclus en niet alleen voor hun eigen stukje. Dashboards bevatten gegevens opgebouwd uit vragenlijsten ingevuld door patiënten (PROMs), klinische uitkomsten en kostendrijvers. “Data op zich is geen doel, maar een middel om met elkaar het gesprek aan te gaan over wat er speelt en waar kwaliteitsverbetering nodig is. Alleen het beschikbaar hebben van uitkomsten zorgt niet voor een verbetercyclus. Binnen Rijnstate bieden we teams ondersteuning waarbij minimaal vier keer per jaar inhoudelijk naar uitkomsten gekeken wordt” aldus Rijnstate.
Dia's
Begeleiders
Robert Winkel
Voorzitter werkgroep datavisualisatie
Gelre ziekenhuizen
Heleen Schoorl
Data en bi specialist
Rijnstate
Elise van Zandbrink
Hoofd business intelligence
Rijnstate
Michiel Luijten
Promovendus
Emma kinderziekenhuis
Foto's