Geïnspireerd door Michael Porter tijdens de intensieve VBHC seminar in Harvard, ambieert Monique zorg voor ouderen vanuit de "full cycle of care" door thuis-ziekenhuis-nazorg-eerstelijnszorg met elkaar te verbinden.
Contact
mslee@cordaan.nl
clveen@cordaan.nl (secretaresse)
Hoe het begon…
Hoe bent u met waardegedreven/uitkomstgerichte zorg betrokken geraakt?
Toen ik geneeskunde studeerde hing er een quote aan de wand van de collegezaal: "The patient is our universe to which all our efforts tend". Destijds vond ik dat een mooi en logisch vertrekpunt voor de organisatie van zorg. Maar toen ik co-assistent werd, viel ik van de ene verbazing in de andere. Hoezo patiënt centraal? Ik heb mij vaak geschaamd als medisch specialist in het ziekenhuis. Hoe wij vanuit onze eigen professie gefragmenteerd georganiseerd zijn en weinig zicht noch invloed hebben op wat er zich buiten onze spreekkamerdeur afspeelt. Ondanks de beste intentie en gedrevenheid van alle zorgprofessionals! In 2015 besloot ik meer impact op de organisatie van zorg te willen hebben. Ik ambieer zorg voor ouderen vanuit de "full cycle of care" te organiseren door thuis-ziekenhuis-nazorg-eerstelijnszorg met elkaar te verbinden. VBHC is hierbij mijn leidend motief.
Men kan mij benaderen voor…
Ik ben laagdrempelig telefonisch benaderbaar over het bovenstaande en om mensen in contact te brengen met elkaar over voorbeelden vanuit de Linnean-leden.
Wie is uw inspirerend persoon?
In 2016 had ik het genoegen de intensive seminar VBHC aan Harvard te mogen volgen. Ik heb elke letter van Redefining Healthcare gelezen en me door vele cases heen geploeterd. Toen ik eenmaal in de collegebanken in Boston zat en Elisabeth Teisberg (mede auteur) hoorde spreken over de full cycle of care, viel alles op zijn plek. Ik heb interessante discussies met haar mogen voeren over de complexiteit van oudere patiënten met meerdere aandoeningen en hoe dan toch rondom (een set van vergelijkbare) medische aandoeningen te organiseren, en hoe PROMs en PREMs meer leidende uitkomsten zouden moeten worden. Sindsdien voel ik mij een ambassadeur van de theorie in Nederland en vandaar dat ik met veel enthousiasme deze rol als werkgroepvoorzitter Inspiratienetwerk heb opgepakt.
Heden
Met welke onderwerpen en projecten bent u bezig (geweest)
Vorming van netwerk IPU's. Dat betekent dat meerdere organisaties zich gedragen alsof ze één zijn voor een bepaalde patiëntengroep. Dit doen wij bijvoorbeeld voor de revalidatie van CVA-patiënten of via een zelfmanagement programma voor ouderen met chronisch hartfalen. Hierbij verbinden we revalidatiezorg en thuiszorg aan medisch specialistische zorg. Het opzetten van een Virtual Ward in Amsterdam is voor mij een ultiem voorbeeld van VBHC in de praktijk.
Toekomst
Kansen mbt uitkomstgerichte/waardegedreven zorg
In Nederland zouden we ons meer mogen beseffen dat VBHC een strategische agenda met zes punten beslaat waarvan uitkomsten slechts een onderdeel zijn. Het gaat pas leven als je het hele plaatje ziet. Er ligt een grote kans om waardegedreven zorg juist ook buiten de ziekenhuizen toe te passen, ook dat lijkt wel eens vergeten te worden.
Wat wilt u anderen meegeven rond dit onderwerp?
Waarde is de set van uitkomsten die er toe doen voor die aandoening, afgezet tegen de kosten die je maakt met alle betrokken zorgprofessionals om die uitkomsten te bereiken.
Elke vergadering zou moeten starten met; welke uitkomst voor de patiënt willen we hiermee verbeteren? En ketenpartners moeten aan elkaar vragen; wat is ons gezamenlijke doel? Daar volgt ook een gewenst financieringsmodel uit: Bundels, Bundels, Bundels!!!