Tijdens de webcast ‘Uncertainty as the new normal’ op 28 oktober, vertelt ze als één van de deskundigen hier meer over. U kunt zich hier aanmelden voor de webcast.
Achtergrond
Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) – alle ROAZ’en in Nederland vormen het landelijk netwerk acute zorg - zet zich in om in regionaal verband betere samenwerking binnen de acute zorg te bewerkstelligen en te waarborgen. Binnen het Dagelijks bestuur zijn alle zorgverleners van het netwerk vertegenwoordigd: huisartsenposten, huisartsen-dagzorg, ambulancediensten, ziekenhuizen, GGZ-instellingen en verpleeg- en verzorgingshuizen. Met elkaar bespreken zij integrale vraagstukken.
Waar houdt u zich momenteel mee bezig ?
Momenteel regel ik de overleggen rond COVID-zorg, zoals de bestuurlijke overleggen, het dagelijks bestuur ROAZ en het overleg met alle ziekenhuisbestuurders. Daarnaast overleggen teamleden met de tactische laag van alle ketenpartners in de verschillende subregio’s. We bespreken hoe we COVID-zorg kunnen leveren en dat dit niet ten koste gaat van de reguliere zorg. Ik ben eindverantwoordelijk voor het stafbureau; we werken momenteel aan 15 projecten rond ketenafstemming. Als voorbeeld: we maken een dashboard over de keten van acute zorg rond COVID-19 zoals het aantal besmettingen, het aantal ambulanceritten gerelateerd aan COVID, het aantal consulten bij de huisartsenposten, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal besmettingen in de verpleging, verzorging en thuiszorg . Daarnaast houden we ons bezig met het spreiden van COVID-patiënten (voldoende beddencapaciteit) via het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en het continu monitoren van persoonsbeschermende middelen (PBM). Daarnaast hebben we onze reguliere werkzaamheden, zoals het onderhouden van verschillende netwerken, de traumaregistratie en het mobiel medisch team. COVID-activiteiten vragen momenteel wel 90% van mijn tijd.
Hoe kijkt u aan tegen waardegedreven zorg?
Als je waardegedreven zorg wilt leveren, ga je onderzoeken wat de patiënt wil, zodat je je zorg op maat kunt leveren. Als manager binnen de acute zorg ben ik minder op patiëntniveau bezig. Wij kijken op regionaal niveau en op landelijk niveau, naar systeemvraagstukken. We puzzelen hoe we organisatorisch en technisch het systeem draaiend kunnen houden. Dit kan betekenen dat een patiënt in Groningen geplaatst wordt. Wat dit betekent op individueel patiëntniveau wordt door artsen bepaald. Interessant is wel om uit te zoeken hoe we op organisatorisch niveau de patiënt goed kunnen betrekken.
Heeft u een inspirerend voorbeeld/ persoon?
Hoe Diederik Gommers, IC-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), in openheid met alle stakeholders, met politiek, maatschappij en eigen achterban aangaat, vind ik erg inspirerend. Om vanuit je eigen expertise te luisteren en daarbij in alle openheid naar anderen stappen kunt maken. Hij heeft bijvoorbeeld de weerstand van influencer Famke Louise omgezet in een gezamenlijke campagne waardoor je nu ook deze doelgroep bereikt. Een mooi voorbeeld hoe je door je vijanden te omarmen, samen verder komt.
Wat is uw missie?
Mijn missie is in afstemming met alle partners de juiste zorg op de juiste plek leveren en wat mij betreft ook de beste zorg voor die patiënt. In COVID-tijd maken we met elkaar de balans op tussen COVID- en non-COVID zorg. Door deze afwegingen met elkaar te maken op de juiste tafel, kunnen we met elkaar toewerken naar een beter zorgsysteem.
Heeft u tips voor anderen?
Werk in crisistijd goed samen met je ketenpartners. Hierin helpt het als je elkaar voor de crisis al kent; zo weet je wat je aan elkaar hebt. Als je nog een netwerk moet opbouwen, kost je dit minimaal een maand. Daarnaast moet de voorzitter van de overleggen een verbinding maken/de olie zijn tussen de organisaties. Dit kan alleen maar als de voorzitter het belang voor de regio voorop zet, in plaats van het belang van zijn eigen organisatie.
Hoe ziet volgens u de toekomst van de zorg eruit?
De toekomst van acute zorg zal meer integraal gaan plaatsvinden. Huisartsen en ziekenhuizen zullen zich meer gaan toeleggen op een 1 ½ lijns-zorg. Daarnaast zal een verdere concentratie voor hoog-complexe zorg gaan plaatsvinden. Dit brengt wel vraagstukken met zich mee over het blijven leveren van kwalitatieve zorg in landelijke gebieden . Het betrekken van burgers en patiënten in deze discussie is noodzakelijk.
Contact
Nienke Huijbregts| Manager Traumacentrum Zuidwest-Nederland & Mobiel Medisch Team (MMT)| n.huijbregts@erasmusmc.nl
Verder lezen
● Traumacentrum Zuid-West Nederland https://www.traumacentrumzwn.nl/