Wat is je achtergrond?
Ik ben oorspronkelijk opgeleid als kinder- en jeugdpsycholoog. Na wat omzwervingen ben ik terecht gekomen bij College voor Zorgverzekeringen (CVZ, voorloper van Zorginstituut). Daar deed ik onderzoek op het gebied van hulpmiddelen in de zorg, waarover we tot op heden declaratiegegevens verzamelen in het Genees- en hulpmiddelen Informatie Project (GIP). Als projectleider van een deelproject van het programma Uitkomstinformatie voor Samen Beslissen kwam ik in aanraking met waardegedreven zorg. Dit project had als doel om de obstakels en mogelijkheden op het gebied van (uitkomst)data te verzamelen, te analyseren en delen in beeld te brengen.
Met welke onderwerpen en projecten ben je momenteel bezig?
Het onderwerp waar ik mij op dit moment voornamelijk mee bezig houd is de wachtlijstinformatie in de langdurige zorg. Verder begeleid ik het kader van samen beslissen met behulp van uitkomstinformatie twee door het Zorginstituut gesubsidieerde projecten. Een daarvan is Joint Decision Support, een project van de afdeling Reumatologie van het Maasstad Ziekenhuis. Daarnaast houd ik me bezig met DICA-project Samen Vooruitkijken. Beide projecten hebben een digitale poot: het samenbrengen van verschillende datasets tot bruikbare en begrijpbare informatie. Op basis daarvan worden dashboards gemaakt voor gebruik in de spreekkamer.
Op welke manier ben je actief bij Linnean?
Vanuit mijn werk als projectleider van binnen het programma Uitkomstinformatie voor Samen Beslissen heb ik kennis opgedaan over de problemen en oplossingen op het gebied van het verzamelen, analyseren en gebruiken van uitkomstinformatie. Verder ben ik gewend om te werken met grote, gestructureerde datasets en het organiseren van de uitvraag daarvan. Mijn ervaringen op dat gebied, waarin ook wet- en regelgeving rondom persoonsgegevens heel belangrijk zijn, zet ik in voor de Linnean werkgroep Data & IT. Zo heeft de werkgroep in 2020 de whitepaper ‘Data/IT Optimaal inzetten ten behoeve van Samen Beslissen’ geschreven en op 18 juni 2020 over datzelfde thema een webcast georganiseerd. Verder hebben we met de werkgroep op 16 september jl. een workshop gehouden, waarin we met de deelnemers een aantal toekomstscenario’s hebben geschetst op het gebied van data & IT om de kernvraag “Welke duurzaam Data & IT infrastructuren is/zijn er nodig om de gezondheid van onze burgers realtime en continu te blijven verbeteren?” te kunnen beantwoorden.
Daarnaast probeer ik mee te geven dat er qua techniek al heel veel kan op dit gebied. Daarvoor hebben we samenwerking en wederzijds vertrouwen nodig.
Die samenwerking, zie je daarin kansen voor waardegedreven zorg/data en IT?
Absoluut. Daarbij hoort eveneens het durven loslaten van wat we gewend zijn, zoals standaarden of systemen. Individuele eerdere keuzes van instellingen zijn zo ingericht dat deze het eigen zorgdata-systeem centraal zetten en alle toepassingen binnen dat systeem moeten passen. Systemen met elkaar laten praten is heel lastig, net als het het delen van kennis en kunde over organisaties heen. Daarom moeten we samen optrekken en samen afspraken maken over het delen van gegevens, maar die gegevens ook uniform vastleggen en analyseren.
We produceren met z’n allen meer en meer data. Denk aan hardloophorloges of gezondheidsapps. Al die data kunnen we nuttig gebruiken. Juist vanwege de grote hoeveelheid data, zijn handjes, kennis en slimme algoritmes nodig om er effectief en veilig mee te werken. Dataspecialisten zijn daarin onmisbaar.
Wat wil je anderen meegeven op dit gebied?
Dat we op zoek moeten gaan naar gemeenschappelijke doelen en beseffen dat we voor dezelfde uitdagingen staan om te komen tot de benodigde naadloos samenwerkende, flexibele IT infrastructuren. Zoals wij in onze whitepaper hebben gesteld zijn de drie uitgangspunten hiervoor: (1) eenduidige data definitie, (2) eenduidige infrastructuur op basis van een SOA (service orientated architecture) en PHT (personal health train) en (3) een centrale governance (beheersing en regulering) met effectieve randvoorwaarden. De uitdaging op datagebied zit ‘m niet in de hoek van de technologie, maar in de samenwerking. Het maken van goede afspraken en elkaar aan die afspraken houden, dat is heel belangrijk. Op die manier zorgen we voor een gemeenschappelijke visie en werkwijze op data- en it-gebied. De zachte kant, daar moeten we in investeren.
Wie inspireert jou op het gebied van waardegedreven zorg?
Dat zijn niet zozeer personen, maar vooral de goede voorbeelden die ik in mijn werk tegenkom. Neem het project in het Maasstad ziekenhuis waar ze voor de afdeling Reumatologie met een goede techniek een mooi dashboard hebben gebouw. De technische problemen die ze in het project tegenkomen hebben ze creatief opgelost. Op de afdeling nefrologie zeiden ze vervolgens ‘he, dat willen wij ook!’ En steeds meer partijen in de regio hebben nu ook interesse in een soortgelijke aanpak. Het verspreidt zich als een olievlek. Klein beginnen en stap voor stap verder werken. De oplossingen die men bedenkt voor obstakels in zulke trajecten, die inspireren mij.