Wat is je achtergrond?
Na mijn studie Bedrijfskundige Informatica aan de Universiteit van Amsterdam ben ik me gaan richten op het toepassen van digitalisering en het innovatiever laten werken van organisaties. Sinds 2012 werk ik bij CZ aan digitalisering in de zorg, bijvoorbeeld door het toepassen van artificial intelligence om zorg persoonsgerichter te maken. Daarvoor is het nodig om grote hoeveelheden gegevens veilig te gebruiken.
Op persoonlijk vlak heb ik inmiddels veel ervaring in de zorg en door mijn chronische ziekte heb ik ervaren hoe goed de zorg is. Tegelijkertijd kriebelde er echter vanalles. Ik vroeg me regelmatig af of dingen niet anders konden en waarom ik nog geen gebruik kon maken van innovaties. Voor patiënten komen innovaties die de zorg beter maken nooit snel genoeg. Dat zien zorgaanbieders en zorgverzekeraars gelukkig ook. Daarom moeten we de stap zetten naar uitwisseling van data.
Met welke onderwerpen en projecten ben je op dit moment bezig?
Op dit moment houd ik mij voornamelijk bezig met Beslissingsondersteunende systemen in het MyBestTreatment programma, een meerjarig traject waarmee we de oncologische zorg voor patiënten steeds beter op het individu willen afstemmen. Daarnaast maak ik deel uit van de stuurgroep Personal Health Train, waarmee we tot een afsprakenstelsel voor het ontsluiten van zorgdata willen komen.
Binnen Zorgverzekeraars Nederland hebben we de kennis rondom digitale zorg gebundeld. Ik ben één van de initiators van het Kenniscentrum Digitale Zorg bij de branchevereniging van zorgverzekeraars. Binnen dit kenniscentrum worden digitale zorgtoepassingen getoetst. Wanneer er duidelijke meerwaarde is voor de praktijk, kunnen innovaties dankzij deze samenwerking sneller worden opgeschaald. Op die manier zorgen we dat waardevolle digitale zorginnovaties makkelijker hun weg vinden naar de zorgpraktijk. Er is flink wat data beschikbaar die we kunnen inzetten voor innovatie in de zorg. In de workshop van Linnean werkgroep Data & IT van 16 september jl. hebben we laten zien wat er allemaal kan, wat de meerwaarde voor patiënt en zorgverlener is, maar ook welke uitdagingen er nog zijn om die data beschikbaar te krijgen.
Waar zie je kansen voor waardegedreven zorg/data en IT?
Het belangrijkste is dat de zorgdata gaan bijdragen aan goede zorg die voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. Maar het ontsluiten van zorgdata biedt ook mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld het ontwikkelen en verbeteren van medische richtlijnen. Dat gebeurt nu al, maar die data moet iedere keer apart gedeeld worden. Daarnaast kan die data gebruikt worden voor de ontwikkeling van medische producten. Denk aan bedrijven die medische hulpmiddelen, AI-algoritmen of medicijnen ontwikkelen. Ook is die data te gebruiken voor effectiviteitsonderzoek om aan te tonen of innovaties voldoende waarde bieden.
Als we zorgaanbieders in staat stellen om die data schaalbaar te ontsluiten voor die drie toepassingsgebieden via een waardegedreven data-infrastructuur, dan kan het traject om van wetenschappelijk onderzoek tot geïmplementeerde innovatie in de zorg enorm worden verkort. Dat is de grootste kans voor waardegedreven zorgdata. Tegelijkertijd ben ik me volledig bewust van de uitdagingen: op het gebied van privacy, maar ook de kosten op organisatorisch en technologisch vlak. Er moet iets tegenover die kosten staan. En hoe zorg je ervoor dat het goed uitlegbaar blijft, ook voor patiënten? Je moet altijd kunnen uitleggen hoe de zorg voor de patiënt er beter van wordt.
Kun je wat meer vertellen over de workshop van 16 september van de werkgroep Data & IT?
Het uitgangspunt van de workshop was de waarde van patiëntendata voor zorg en gezondheid en het gebruik daarvan voor wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeling van medische hulpmiddelen en het bepalen van de werkelijke waarde van zorginnovaties. Hierover is consensus, maar het is toch moeilijk om de data maximaal te benutten.
In de workshop hebben we toekomstscenario’s in beeld worden gebracht, zodat we kunnen komen tot een duurzame Data & IT infrastructuur. Door patiënten data toegankelijk te maken kunnen we in Nederland de gezondheid van onze burgers realtime en continu verbeteren.
Met een brede vertegenwoordiging uit het zorgveld hebben we onzekerheden geïdentificeerd die invloed hebben op de inrichting van die duurzame Data & IT infrastructuur. Daarbij hebben we onder meer gekeken naar maatschappelijke-, technologische- en zorgtrends. Vanuit verschillende invalshoeken hebben we gekeken naar de risico’s en mogelijkheden die die trends bieden. Door hier gezamenlijk naar te kijken, hebben we interessante inzichten opgedaan.
Wat wil je anderen meegeven op dit gebied?
Bij CZ hebben we in samenwerking met TNO, Zuyderland ziekenhuis en CBS een technologie toegepast waarmee we - met behoud van privacy - effectiviteitsanalyses kunnen doen. Toen we met dat traject startten, kenden we de bezwaren: het kan niet, het mag niet, het kost veel tijd en energie. Dat project werd een succes door de vraagstukken te verkleinen en met een gemotiveerde en gefocuste groep mensen kun je deze vragen heel goed beslechten.
De zorg is een complex werkveld met uitdagingen op juridisch, technologisch en innovatief vlak. Innoveren an sich is al spannend, maar in de zorg is dat nog spannender. Dat moet ons er echter niet van weerhouden om ermee verder te gaan, juist omdat de waarde en de potentie zo groot zijn.
Er is flink wat data beschikbaar die we kunnen inzetten voor innovatie in de zorg. In de workshop van Linnean werkgroep Data & IT van 16 september jl. hebben we laten zien wat er allemaal kan, wat de meerwaarde voor patiënt en zorgverlener is, maar ook welke uitdagingen er nog zijn om die data beschikbaar te krijgen.