Perined is een kwaliteitsregistratie - de oudste van Nederland - die data binnenkrijgt van verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen. Perined verwerkt deze ruwe data tot gebruiksklare data voor benchmarkinginformatie, die vervolgens door Mediquest wordt gevisualiseerd. Hiermee krijgen zorgverleners duidelijk inzicht in hun cijfers. De data wordt tevens ingezet voor onderzoek en voor landelijke gegevens om beleid op te maken. Perined-data wordt onder meer gebruikt in waardegedreven zorg-projecten.
Hoe werkt mijnPerined?
Zorgverleners zien in mijnPerined de cijfers van hun zorginstelling of VSV (verloskundig samenwerkingsverband), afgezet tegen die van andere zorginstellingen en landelijke VSV’s. Sanne: “mijnPerined bestaat uit een gedeelte met indicatoren, die landelijk vastgesteld zijn (door de werkgroep Indicatoren) en jaarlijks doorgeleverd dienen te worden aan het Zorginstituut. Het andere stuk bevat losse items, zoals fluxus, zwangerschapsduur, mortaliteit, etc. Gebruikers krijgen eerst een overzicht te zien, waarna ze kunnen doorklikken naar tabellen, grafieken en funnelplots. Ze krijgen tevens de trends te zien, kunnen gegevens filteren, selecteren en uitsplitsen en kunnen met een identificatienummer terug naar hun eigen dossier voor bijvoorbeeld verdere analyses. Door verschillende weergaven aan te bieden hopen we zorgverleners te binden aan de tool.”
Afbeelding van overview: een voorbeeld van mijnPerined met header en staafdiagram. Vanuit hier kan gekozen worden voor trend, tabel en records.
PREMs in mijnPerined
Op dit moment zijn de klinische resultaten te zien in mijnPerined; in de zomer van 2022 kunnen alle gebruikers ook PREM-resultaten erin terugvinden en vergelijken met elkaar (vanaf 2023 wordt de PREM een van de landelijke indicatoren). Een aantal VSV's (die hebben deelgenomen aan het validatietraject) kunnen hun PREM-resultaten nu al terugzien in mijnPerined. Sanne: “We willen de vragenlijsten via mijnPerined naar cliënten sturen en mogelijk maken dat de resultaten daar automatisch weer terugkomen.” Robbert: “Het is bijzonder dat we straks zowel klinische data als PREM-informatie in hetzelfde mijnPerined gecombineerd kunnen terugzien. We zijn met de Patiëntenfederatie bezig om resultaten van de PREM, met goedkeuring van de patiënt, een-op-een door te zetten naar de website van ZorgkaartNederland.”
Duiding
Gebruikers zijn tevreden over de verbeterde functionaliteiten en de look and feel van mijnPerined. Wat nog beter kan, is de interpretatie van de data. Robbert: “De duiding, wat staat er nu precies? We hebben een groot bereik binnen de geboortezorg, maar veel gebruikers van mijnPerined zijn niet dagelijks met data bezig. Dat kan best lastig zijn.” Ter begeleiding zijn er in mijnPerined video’s te vinden. Daarnaast komt Perined op aanvraag bij VSV’s en zorginstellingen langs om mijnPerined te presenteren en uitleg te geven over het gebruik van de tool.
Afbeelding van filtering.
Is het inzicht daar, dan is de volgende stap het daadwerkelijk verbeteren van de kwaliteit van zorg op basis van de data. Sanne: “Dat kun je doen als je een goed beeld hebt van jouw populatie. Kijken naar trends is heel belangrijk. Als je een interventie hebt gedaan – bijvoorbeeld om fluxus te verminderen – zie je dan ook dat de lijn omlaag gaat? Of is er sprake van andere effecten? Door te filteren en uit te splitsen in mijnPerined kun je inzoomen op groepen, bijvoorbeeld de groep vrouwen die nog niet eerder bevallen is. Zodra je dat helder hebt, kun je nadenken over het maken van veranderingen.
Afbeelding van funnelplot: weergave van indicatoren. Alle VSV’s in een grafiek met betrouwbaarheidsintervallen.
Toekomst
Vorig jaar was het wensenlijstje voor mijnPerined overduidelijk: de functionaliteiten moesten worden uitgebreid. Met afgelopen zomer de tweede versie van mijnPerined als resultaat. De wensen die er nu liggen zijn specifieker. Focusgroepen moeten knopen gaan doorhakken over de verbeteringen van de huidige versie, met als doel een nieuwe versie van mijnPerined in de tweede helft van 2022.
Op dat wensenlijstje staan onder andere het toevoegen van items die wel geregistreerd worden, maar nog niet in mijnPerined zitten. Daarnaast is er de wens om meer regio’s te tonen en andere vergelijkingen te maken. De vergelijking gebeurt nu op landelijk niveau, maar bijvoorbeeld voor de regio Amsterdam, waar veel VSV’s door elkaar zitten, zou het wenselijk zijn om te vergelijken met andere regio’s. Sanne: “Daarnaast streven we naar meer cliënt-gegenereerde informatie (naast de landelijke PREM). Verder versturen we nu elke maand per mail kwaliteitsrapportages. We willen echter liever dat ook dat soort informatie in mijnPerined staat, zodat mijnPerined voor gebruikers een portal wordt waarin ze alles kunnen vinden.”
Perined
Perined wil de kwaliteit van de perinatale zorgverlening in Nederland verbeteren. Dat doen ze in samenwerking met beroepsorganisaties die zich bezighouden met de geboortezorg: KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen), LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging) waaronder ook de verloskundig actieve huisartsen (verenigd in de VVAH), NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie), NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde) en NVVP (Nederlandse Vereniging voor Pathologie).