Kennis creëren en delen op het gebied van waardegedreven zorg blijven het voornaamste speerpunt van Linnean in 2023. Die kennis wordt grotendeels gecreëerd in werkgroepen. “De werkgroep 2050+ kijkt grondiger naar de toekomst: wat is op de lange termijn nodig om de gezondheidszorg gezond en werkbaar te houden?”, vertelt Willem Jan. “Ik ben ook heel nieuwsgierig naar de andere twee startende werkgroepen, de werkgroep Sturen op uitkomsten én kosten en de werkgroep Waardegedreven verbeteren.”
Plezier voor de professional
Het samenkomen en ontwikkelen van producten en adviezen in werkgroepen moet bijdragen aan het werkplezier van de zorgprofessional. Arie: “Dat is één van de aandachtspunten die we hebben toegevoegd aan onze missie. De grenzen aan de beschikbaarheid van personeel is het grootste probleem van de zorg. Geld is er wel, maar de mensen die zorg leveren moeten dat leuk blijven vinden en geïnspireerd worden door hun werk. Recent onderzoek onder NHS-medewerkers laat zien dat 60 procent van het zorgpersoneel overweegt iets anders te gaan doen.” In Nederland is dat niet anders, vult Willem Jan aan. “Heel veel ziekenhuizen hebben moeite met het vinden van junior medische staf. Mensen geven aan dat ze graag zinvol werk willen doen.” Arie: “Zingeving is heel belangrijk. De huidige structuur en processen kosten energie, maar worden niet altijd als inspirerend ervaren. Ik merk het zelf ook: hoezeer ik naast mijn werk als arts ook bezig ben met waardegedreven zorg, het gaat in overleggen toch nog te vaak over ‘productie’, het draaien aan de volumeknop. Dat stimuleert niet. Volgens mij zitten veel zorgprofessionals daarmee, en het is zaak dat zij het plezier in het werk weer terugvinden. Vijf jaar geleden stond dat niet expliciet in onze missie, toch zijn we er steeds mee bezig geweest. Bij alle bijeenkomsten van Linnean heb ik het altijd fijn gevonden om een avond te hebben met gelijkgestemden, met mensen die samen vooruit willen.”
Gezondheidsverschillen
Behalve plezier voor de professional is het onderwerp gezondheidsverschillen toegevoegd aan de missie van Linnean. Willem Jan: “Ik realiseer me steeds meer dat er een balans is tussen optimale zorg leveren en het toegankelijk houden van de zorg voor iedereen. Als sommige mensen heel dure zorg gebruiken, blijft er voor anderen met minder toegankelijkheid naar de zorg weinig over.” Het risico van waardegedreven zorg is dat zorg vooral beter wordt voor mensen die al de beste zorg krijgen en gezond zijn, vertelt Arie. “Om vragenlijsten in te vullen, moet je digitaal vaardig zijn, Nederlands spreken en schrijven. We moeten die gezondheidskansverschillen, zoals ik ze noem, in acht nemen en beseffen dat ze groter kunnen worden als we de toegangspoort niet voor iedereen verder open zetten.” In het nadenken over de organisatie van zorg op lange en korte termijn, moeten burgers een rol hebben. Arie: “Goede, nieuwe zorg moet tot stand moet komen mét de patiënt, dat suggereert dus cocreatie. Op dat punt kan Linnean beter, maar realiseer je ook dat het moeilijk is om mensen te vinden die zonder vergoeding willen bijdragen. Bij onze bijeenkomsten zijn altijd patiënten aanwezig, het zou mooi zijn als ze ook plaatsnemen in de werkgroepen.”
Grotere groep bereiken
Een laatste doel van Linnean in 2023 is het bereiken van een grotere groep mensen. Arie: “Sinds we ruim vijf jaar geleden begonnen, is er ontzettend veel bij gekomen op het gebied van zorginnovatie. De uitdaging is om ons te onderscheiden en te laten zien wat we doen. We hebben dit jaar veel op het programma staan, zoals werkbezoeken aan Archipel zorggroep en het St. Antonius. ‘Dit had ik niet moeten missen’, dat is het gevoel dat we bij de aanwezigen van onze bijeenkomsten willen losmaken.” Werkbezoeken bieden de gelegenheid om te laten zien hoe waardegedreven zorg in de praktijk gebracht wordt. Willem Jan: “Dat het niet alleen het management is van het ziekenhuis, of de overheid, maar dat mensen in de praktijk er hard mee bezig zijn en het steeds een stapje verder brengen. Ik houd zelf nog steeds spreekuur in dezelfde spreekkamer, maar de inhoud van die gesprekken is mettertijd veranderd: keuzehulpen, met daarin uitkomsteninformatie verwerkt, aandacht voor drijfveren van de patiënt, je goed realiserend wat je in het ziekteproces de grote voordelen zijn waarop je je moet richten en dat zo optimaal inrichten. Alles bij elkaar opgeteld is de zorg die ik bied persoonsgerichter en efficiënter geworden.” Arie: “Nu passende zorg met het IZA (Integraal ZorgAkkoord) de maat is waarmee we alles gaan meten, is er meer dan ooit behoefte aan Linnean als werkplaats. We kunnen nu helpen om vaart te maken op de weg naar een gezond zorgstelsel. We gaan door met wat we al deden, met een iets andere invulling, een scherpere blik. De converted zeiden allemaal opnieuw amen (tijdens de lustrumbijeenkomst van Linnean, red), nu nog al die anderen.“