Waardegedreven zorg is naast leren en verbeteren, gegevensbeschikbaarheid, indicatoren en ‘Cliënt als gelijkwaardige partner’ een belangrijk onderdeel van Carolines portefeuille. “In de vorm van het BUZZ-project -Bespreken Uitkomsten Zwangerschap met de Zwangere- hebben zeven Verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV’s) breed onderzoek gedaan naar waardegedrevenzorg in de geboortezorg. De ICHOM-set is vertaald en aangepast op de Nederlandse situatie. In het BUZZ-project lag de focus op samen beslissen, metingen van patiëntervaringen (PREMs) en patiëntgerapporteerde uitkomsten (PROMs) en daarmee ook op leren en verbeteren. Alle integrale partijen in de geboortezorg namen deel aan de klankbordgroep, dus we kunnen wel zeggen dat het breed gedragen wordt.” Niet alleen het BUZZ-project laat dat zien: de jaarlijkse belronde waarmee het College Perinatale Zorg de stand van het land in beeld brengt, liet zien dat ongeveer 33 VSV’s bezig zijn met waardegedreven zorg op de een of andere manier. Caroline: “Sommige initiatieven zijn ontstaan uit het BUZZ-project, andere VSV’s zijn er vanuit de SAZ (Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen) en samenwerkingsverband Santeon mee bezig.”
Krachten bundelen
Er is een hoop gaande in de waardegedreven geboortezorg. Na het BUZZ-traject is er behoefte om de krachten te bundelen en van elkaars mooie projecten te leren, vertelt Caroline. “Het College Perinatale Zorg heeft een opzet gemaakt voor een centraal coördinatiepunt. Daarmee willen we vragenlijsten beheren en data kunnen benchmarken. We zijn bezig met het opbouwen van de infrastructuur om dat te kunnen doen. Dat betekent ook dat we binnen de geboortezorg meer zouden moeten gaan standaardiseren. Dat vinden we wel spannend, want daarmee leggen we voor de VSV’s een bepaald kader vast met een benchmark waarvan alle VSV’s gebruik kunnen maken om de leren en verbeteren. Het is juist zo mooi dat VSV’s nu uit eigen motivatie bezig zijn met waardegedreven zorg. Die intrinsieke motivatie willen we graag behouden, net als de kennis die er nu op vele plekken wordt opgebouwd. Daarom zijn we de Linnean-werkgroep Waardegedreven Geboortezorg gestart.”
Werkgroep Waardegedreven Geboortezorg
De werkgroep Waardegedreven Geboortezorg moet een onafhankelijke werkgroep worden, met een platform waar alles gedeeld kan worden. Caroline: “Ons hoofddoel is om VSV’s de informatie te bieden die ze nodig hebben om aan de slag te gaan. We willen gebruik maken van wat er al is en dat bij elkaar brengen. We zien de cultuur van leren en verbeteren binnen de projecten terug, laten we dat ook landelijk doen.”
In november heeft de werkgroep de eerste bijeenkomst. Hiervoor wordt een brede groep betrokkenen uitgenodigd. Caroline: “We willen themagewijs aan de slag, denk aan het definiëren van data, het betrekken van het gehele 1ste lijns netwerk bij de ziekenhuisprojecten, maar ook hulp bij uitvraag-tools - welke gegevens vraag je uit en hoe doe je dat op gebruiksvriendelijke wijze? We hopen op vruchtbare bijeenkomsten waar niet alleen kennis en best practices worden uitgewisseld, maar waar wellicht ook nieuwe initiatieven in kleinere groepen ontstaan. Daarnaast kan ook gebruik worden gemaakt van de expertise van de andere werkgroepen binnen Linnean. Verder zou ik het mooi vinden als we samen hulpdocumenten kunnen produceren, zoals een overzichtsdocument met die datadefinities maakt dat ter beschikking komt van de partijen in de zorg.”
Aandeel voor de cliënt
Ook voor cliënten is er plek in de werkgroep. “Wanneer cliënten kunnen en willen aansluiten, is waarschijnlijk afhankelijk van het onderwerp. Over PREMs en PROMs kunnen ze bijvoorbeeld goed meepraten”, aldus Caroline. Patiëntenparticipatie is over het algemeen geen probleem in de geboortezorg, omdat voor de meeste mensen zwangerschap en bevalling in positief opzicht levensveranderend zijn. Caroline: “Mensen zijn daardoor geneigd om erover te willen praten en meedenken. Aan de andere kant kan structurele deelname voor kersverse ouders juist een uitdaging zijn, omdat ze net in de drukste periode van hun leven zitten. Natuurlijk zijn we ons ook bewust dat er een groep kwetsbare zwangeren is. Zij zijn lastiger te benaderen. In het BUZZ-traject is er ook aandacht geweest voor dat onderwerp. Een kansrijke start voor ieder mens begint immers al negen maanden voor de geboorte.”
In 2024 start de eerste werkgroepbijeenkomst. Heb je interesse om aan te sluiten? Laat je interesse
hier achter.