Aanleiding en doelstelling
In de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is ervaring opgedaan met een formule die een waarde indicator (W) oplevert voor een afdeling, locatie of instelling (zie Box 3).
Opzet
Outcome kan een post-test score op een zelf-rapportage vragenlijst of een samengestelde score van meerdere zelf-rapportage vragenlijsten zijn; of een delta voor pre-to-post-test verandering. De kosten kunnen gedeclareerde, werkelijke of maatschappelijke kosten zijn.
De scores voor uitkomst en kosten worden eerst geaggregeerd voor de te vergelijken subgroepen. Vervolgens wordt “uitkomst per subgroep gedeeld door de algemeen gemiddelde uitkomst” en hetzelfde met de kosten; beide termen worden op elkaar gedeeld om de verhouding tussen uitkomst en kosten te bepalen. De formule kan herschreven worden als “uitkomst per subgroep gedeeld door kosten per subgroep maal algemeen gemiddelde kosten gedeeld door algemeen gemiddelde uitkomst”. De algemeen gemiddelde kosten gedeeld door de algemeen gemiddelde uitkomst is een constante.
Box 3. Formule voor de waarde indicator.
Resultaat
Een indicator waarde Wi = 1 betekent dat de behandeluitkomst en kosten ‘in balans’ zijn (bijvoorbeeld de gemiddelde situatie voor uitkomst en kosten). Wi < 1 betekent een ongunstige verhouding, en Wi > 1 een gunstige verhouding tussen uitkomst en kosten. Bij verdubbeling van de kosten halveert de indicator waarde; bij halvering van de kosten verdubbeld de indicatorwaarde. Miuitkomst is de gemiddelde uitkomst bij een groep patiënten i; AMuitkomst is het algemeen gemiddelde voor de uitkomst. Ten slotte moeten we de inverse (1/Wi) nemen van de indicatorwaarde bij een negatieve indicatorwaarde vanwege een negatieve uitkomst (een groep patiënten verslechterd terwijl de algemeen gemiddelde uitkomst positief is).
Meer weten?
Kijk onze webcast of neem contact op met prof. dr. Edwin de Beurs, hoogleraar Universiteit Leiden en senior onderzoek Arkin GGZ (edwin.de.beurs@arkin.nl).
Ben jij op zoek naar meer voorbeelden?
Lees het whitepaper: Sturen op waarde voor de patiënt.