Aanleiding en doelstelling
Om waardegedreven zorg onderdeel te laten worden van de Planning & Control Cyclus, is het Quality-Cost-Indicator (QCI)-dashboard ontwikkeld. Het QCI-dashboard brengt patiëntuitkomsten in kaart en koppelt deze aan kosten gemaakt voor de patiënt in de organisatie. Het dashboard bouwt voort op een eerder model ontwikkeld door Porter en Lee.
Opzet
Voor een specifieke diagnosegroep ontwerpt de geïntegreerde zorgeenheid met patiënten en betrokken zorgverleners het zorgpad. Hierin worden klinische én patiëntgerapporteerde uitkomsten opgenomen, gebaseerd op landelijke indicatoren en ICHOM. Ook bepalen zij gewenste waarden voor alle patiëntuitkomsten, en wordt in beeld gebracht welke procesindicatoren de meeste uitkomsten beïnvloeden.
De som van de uitkomsten leidt tot een dichotome waarde, waarbij de patiënt óf voldoet aan alle kwaliteitseisen óf aan één of meerdere kwaliteitseisen niet voldoet. Het percentage patiënten dat voldoet aan alle kwaliteitseisen bepaalt de teller in het QCI-model (zie Box 2). De kosten, die de noemer vormen, worden berekend per patiënt door de gedane zorgactiviteiten te vermenigvuldigen met de bijbehorende kostprijs. Het honorarium wordt door middel van TDABC bepaald, omdat normtijden vanuit LOGEX onvoldoende overeenkomen met de procestijden binnen het ziekenhuis. Voor vergelijkbaarheid wordt eenzelfde kostprijs voor verschillende periodes gehanteerd.
Box 2. Formule voor het berekenen van de Quality-Cost-Indicator (QCI).
Dashboard
Ontwikkeling op de QCI wordt per kwartaal middels een dashboard gevolgd (zie de lijn bovenin Figuur 5). Ook worden ontwikkelingen op de teller, noemer, en het aantal patiënten weergegeven (zie de grafieken onder de QCI). Patiënten worden gestratificeerd om vergelijking in de tijd mogelijk te maken. Daarnaast worden procesindicatoren getoond (niet weergegeven in Figuur 5) om handvatten te bieden om te verbeteren op patiëntuitkomsten en/of kosten.
Figuur 5. Het Quality-Cost-Indicator (QCI)-dashboard.
Resultaat
De bespreking van het QCI-dashboard is gestart, maar moet nog zijn beslag gaan krijgen. Binnen de geïntegreerde zorgeenheid (waaronder borstkanker en obesitas) wordt het dashboard reeds als stuurmiddel gebruikt. Halfjaarlijks worden ontwikkelingen en eventuele verbeteracties ook besproken met de Raad van Bestuur.
Meer weten?
Kijk onze webcast of neem contact op met Jean-Bart Bügel, manager Finance & Control Franciscus Gasthuis (j.bugel@franciscus.nl).