Begin 2022 sloten VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) en ZN (Zorgverzekeraars Nederland) een landelijk akkoord. Met dit akkoord loopt de gehandicaptenzorg voor op de de rest van de zorg en het IZA (Integraal Zorgakkoord). Henry: “De gehandicaptenzorg legt de focus van oudsher op het levenslang functioneren in de maatschappij. Dat noemen we inclusie: alle cliënten laten meedoen in de maatschappij - en daar continu op innoveren: passende zorg bezigen. De gehandicaptenzorg heeft mooie voorbeelden van het thuis begeleiden en behandelen van mensen. Dat doen we onder meer met wat de medisch-specialistische zorg remote patient monitoring noemt: wij kunnen met sensoren naar onze cliënten in hun thuissituatie luisteren om daar vervolgens adequaat op te reageren. We zijn al zeker twintig jaar bezig deze aanpak en ik denk dat de partijen die het IZA hebben getekend, daarvan kunnen leren.”
Systems Engineering
Behalve naar de gehandicaptenzorg als voorloper, kan de reguliere zorg wat betreft Henry nog naar iets anders kijken: Systems Engineering. Deze aanpak is in andere sectoren, zoals de luchtvaart en de energiesector, al succesvol gebleken en zoomt in op de inrichting van het systeem. Henry is bestuurslid van de beroepsvereniging INCOSE. “Systems Engineering kan voor de zorg goed werken. Kijk naar de opgave die voor ons ligt: in het jaar 2040 moeten we twee keer zoveel waarde leveren. Daar hebben we de mensen niet voor. Samenwerken in de regio op basis van slimme technologie is een belangrijke manier om de zorg te verbeteren. Dat is een complexe aangelegenheid, die langere tijd gaat duren. Je hebt bovendien met allerlei sector- en domein overstijgende stakeholders te maken en je moet elkaar begrijpen. Dan komen inzichten van Systems Engineering als hefboom van pas. In de Verenigde Staten lopen ze voor op dit gebied. Bohdan Oppenheim (professor Systems Engineering) past het toe bij Kaiser Permanente (Amerikaans non-profit consortium in de gezondheidszorg, red.). Met deze lean healthcare systems engineering kun je een complexe verandering van klein tot groot leaner oppakken, met betere resultaten.”
Waardegedreven ontwikkelwijze
Ook in Nederland zijn er voorbeelden van initiatieven die in lijn met deze aanpak zorg organiseren. Henry is betrokken bij G-AAN, het initiatief dat digitale technologie gebruikt om de zorg in de regio anders en beter te organiseren. “We hebben voor de uitvoering van het landelijk akkoord gehandicaptenzorg plannen gemaakt om een gezamenlijke nachtdienst op te zetten voor onze gezamenlijke cliënten in de regio. Alle partijen zitten met dezelfde problemen in de nacht, het personeelstekort is daar nog groter. Voordat iedereen weer een eigen oplossing gaat bedenken hebben we besloten om het samen op te pakken. Dat gaan we doen op onder meer de basis van Digicontact, een oplossing voor hybride zorg die zich al tien jaar lang bewijst. We hebben samen alle onderdelen van de nachtzorg in kaart gebracht: het mobiel team, de centrale, de connectie met hulpdiensten. Daar zijn we bezig met the whole system in the room. Dat gaat over het overeenkomen van een en dezelfde aanpak en de diensten die daarbij nodig zijn. Daarbij leggen we verbanden tussen de samenwerkende organisaties. Dit vergt een nieuwe manier van werken voor de zorg. Hoe doe je dat met meerdere kapiteins op een schip? Momenteel zitten we in de fase: begrijpen we elkaar? Blijven we steeds bij ons gezamenlijke doel, te weten: in de nachtzorg met zo min mogelijk inzet mensen een goede nacht laten doormaken? Hoe pak je dat integraal aan en hoe kunnen de losse onderdelen in het aanbod elkaar versterken? We zijn druk bezig met het opdoen van praktijkervaring in het samenwerkingsverband voor de gehandicaptenzorg en hopen daarmee te leren en te verbeteren.”