Hieronder volgt een lijst met Linnean's actieve, reeds gesloten en nog slapende werkgroepen. De leden in de werkgroepen verzetten bergen. Samen met de werkgroepen willen we niet alleen kennis ontwikkelen en delen, maar ook inspireren en stimuleren tot verdere (door)ontwikkeling en versnelde implementatie van Waardegedreven Zorg in het Nederlandse zorgsysteem.
Ben je lid van een werkgroep? Dan kun je binnen de werkgroep samenwerken! Hiervoor moet je jezelf wel inloggen.
Ben je nog geen lid, maar heb je wel interesse om je aan te sluiten bij een van hen? Meld je dan via de volgende link aan!
Aanmelding werkgroep(en)
Voorzitters: Robert Winkel en Arthur van der Molen
Na publicatie van het 'In zeven stappen naar een waardegedreven zorgdashboard' gaat de werkgroep in 2024 door met het houden van inspiratie sessie om te zorgen dat waarde gedreven zorg dashboards meer en meer gebruikt worden. Dit doen we aan de hand van praktische en inspirerende voorbeelden.
→ Meer over werkgroep Datavisualisatie/dashboard
Voorzitter: Maarten Koomans
In 2024 gaat de werkgroep de eerder opgeleverde producten actualiseren en doorontwikkelen. De Quickscan ‘Hoe waardegedreven werkt ons team’ wordt bijgewerkt aan de hand van learnings omtrent het gebruik als ook geactualiseerd door relevante domeinen toe te voegen in lijn met het IZA. Daarnaast wordt een tweede QuickScan ontwikkeld over ‘hoe functioneert mijn waardegedreven zorgteam’. De matrix (4x2) in de handreiking ‘Archetypen aandoeningsgerichte organisaties’ krijgt een extra laag (4x3), waarbij we de samenwerking in de lijn/netwerk upgraden naar in de regio of ecosystemen.
→ Meer over werkgroep Aandoeningsgericht organiseren
Voorzitters: Marinella Offerman en Femke Mocking
Binnen waardegedreven zorg worden uitkomsten verzameld en dashboards gebouwd om zorgteams inzicht te geven in de uitkomsten van PROMs, PREMs, klinische uitkomsten en kosten. Deze uitkomsten al dan niet verwerkt in dashboards kunnen het verbeterproces faciliteren. De stap van meten naar kwaliteitsverbetering blijkt vaak een uitdaging.
De werkgroep wil zich met name richten op het verbeteren van zorg door het gebruik van door de patiënt gerapporteerde uitkomstmaten op geaggregeerd niveau in combinatie met andere uitkomsten. Als kennisproduct willen we een toolbox inrichten waarin ca. 5 methoden uitlichten over de stap van meten naar verbeteren binnen de MSZ. Zowel gericht op inhoud als proces.
→ Meer over werkgroep Waardegedreven verbeteren
Voorzitter: Angelique Weel
Wij blijven ook de komende jaren de ontmoetings- en werkplaats voor de koplopers en early adopters op het gebied van Sturen op uitkomsten en kosten. Binnen de werkgroep voeden elkaar met kennis, ervaring en inspiratie. In de werkgroep ontwikkelen we samen nieuwe kennis. De mensen nemen dit vervolgens mee naar hun eigen organisatie om daar verder te brengen.
Concreet zijn we voornemens om in februari onze whitepaper te publiceren en het bijbehorende stappenplan voor managers en bestuurders. De inzichten willen we ook wetenschappelijk publiceren en delen op (inter)nationale congressen als ICHOM, EHMA en/of ISPOR. Daarnaast organiseren we 2-4 bijeenkomsten met als doel elkaar te blijven informeren over vorderingen op het gebied van sturen op waarde en te inspireren door nieuwe (inter)nationale initiatieven het podium te bieden.
Tot slot inventariseren we binnen de werkgroep en het bredere netwerk of er animo is voor aanvraag voor een research HTA doorontwikkeling (en het schrijven hiervan).
→ Meer over werkgroep Sturen op uitkomsten en kosten
Voorzitters: Marleen Kruijt en Caroline van Weert
Het bieden van een integraal netwerkplatform om de transitie naar waardegedreven geboortezorg te versnellen. Dit doen we door een ontmoetings- en broedplaats te bieden om kennis en ervaringen uit te wisselen, nieuwe ideeën voor onderzoeken te ontwikkelen en elkaar te inspireren bij implementatie van innovaties. Dit alles zodat meer teams starten met waardegedreven zorg en – bij bestaande teams - meer verbinding ontstaat tussen de 1e en 2e lijn professionals.
→ Meer over werkgroep Waardegedreven geboortezorg
Voorzitter: Ton Hanselaar
De werkgroep ontwikkelde het LINNEAN-model “Aan de slag met waardegedreven zorg”. Voor 2024 staat een nader uitgewerkte Engelse versie op het programma, evenals het verbeteren van de vertaalmodule op de website.
In 2023 zijn vanuit de kerngroep workshops opgezet en uitgevoerd, met de SAZ, Santeon en bij de ICHOM meeting in Barcelona. Voor 2024 verwachten we enkele workshops op locatie en centraal te kunnen organiseren.
→ Meer over werkgroep Versnelling Waardegedreven Zorg
Voorzitter: Paul van der Nat
De transitie naar waardegedreven zorg is een fundamentele verandering in de manier waarop we zorg organiseren en leveren op micro-, meso- en macrolevel. Binnen deze werkgroep organiseren we negen bijeenkomsten waarin de projectleiders/programmamanagers van >14 zorgorganisaties, met de verantwoordelijkheid om die gewenste transitie te maken, aan elkaar vertellen en in discussie gaan over hun ambities, resultaten, benaderingen en uitdagingen.
Na publicatie van de generieke profielen en functiebeschrijvingen van de medisch- en verpleegkundig leider, verwachten we begin 2024 een soortgelijk document voor de operationeel/bedrijfskundig leider op te leveren.
→ Meer over werkgroep Veranderkunde
Voorzitters: Hester Lingsma en Philip van der Wees
De werkgroep data (on)mogelijkheden richt zich in 2024 op het ontwikkelen van een zakboekje/toolbox over kennis wat (on)mogelijkheden zijn van data voor leren en verbeteren met behulp van (patiënt-gerapporteerde) uitkomsten. De toolbox ondersteunt in het interpreteren van uitkomstdata op vier aspecten: case mix, statistische onzekerheid, registratiebias, relatie tussen uitkomsten en structuur/procesindicatoren. Het project wordt uitgevoerd door een projectgroep vanuit Erasmus MC en Radboudumc, ondersteund door een brede adviesgroep.
→ Meer over werkgroep Data(on)mogelijkheden
Voorzitter: Ineke Middelveld (ad interim)
We zitten vast in de huidige systeemwereld die vaak belemmerend werkt voor het duurzaam inrichten van waardegedreven zorg. In deze werkgroep wisselen we kennis en expertise uit en onderzoeken wat mogelijke oorzaken en oplossingen zijn om uit deze gordiaanse knoop te komen. Doel van de werkgroep is om de radaren in het systeem gelijkgericht te gaan laten bewegen om zorgtransformatie mogelijk te maken. Hiervoor schrijft de werkgroep aan het schrijven van een overzichtsartikel, met voorbeelden van belemmeringen en belangen die verandering in de weg staan en vervolgens een reeks verdiepende artikelen op stakeholderniveau. Deze artikelen willen we in Q2 bespreken tijdens een invitational roundtable en later in het jaar presenteren tijdens een webcast.
Deze werkgroepen zijn afgerond of momenteel niet actief.
Voorzitters: Harald Vonkeman en Caroline Terwee
Deze werkgroep schreef het advies menukaart generieke PROMs
Voorzitter: Hilde Dijstelbloem
De werkgroep Privacy is momenteel niet actief. De voorzitter volgt de ontwikkelingen op het gebied van privacy, met name rond de verdere besluitvorming en uitvoering van het advies van de commissie Governance van Kwaliteitsregistraties. Indien gewenst, hervat de werkgroep haar activiteit.
Voorzitter: Monique Kappert
Niet opnieuw het wiel hoeven uitvinden, elkaar weten te vinden en elkaar inspireren. Dit zijn de hoofddoelen van het Inspiratienetwerk. Om deze doelen te bereiken organiseren we onder meer werkbezoeken en verzamelen en delen we inspirerende voorbeelden en verhalen op de website linnean.nl.
Voorzitter: Mart van de Laar
De bekostiging van de Nederlandse gezondheidszorg is momenteel gebaseerd op volume, in plaats van op waarde. Deze waarde kunnen we via contractering regelen, dat is mogelijk binnen het huidige declaratiesysteem niet te verlaten, bijvoorbeeld door gebundelde betaling. De werkgroep Bekostiging brengt in kaart welke (inter)nationale initiatieven er zijn en stimuleert om deze voort te zetten en op te starten.
Voorzitter: Anne Stiggelbout en Paul van der Nat
In september 2020 publiceeerde de werkgroep de paper “Waardegedreven Zorg: een noodzakelijke basis in de opleidingen van zorgprofessionals". Daarin doet de werkgroep vier adviezen. In 2021 organiseerde de werkgroep een Rondetafel om het draagvlak voor de adviezen te toetsen en een route te identificeren hoe WGZ-onderwijs in de opleidingen te incorporeren. Dit presenteerde de groep op 8 bij de landelijke conferentie van het programma Uitkomstgerichte Zorg.
Voorzitters: Edwin de Beurs en Paul Ulrich
Sinds 2021 komt een groep met ongeveer 10-15 geïnteresseerden binnen de GGZ samen. Met elkaar bespreken ze gemeenschappelijke raakvlakken, uitdagingen en mogelijkheden. In 2022 gaan ze hier eens per kwartaal mee verder. Daarnaast sluiten de leden aan bij andere werkgroepen om daar hun ervaringen in te brengen.
Voorzitter: Martine de Bruijne en Philip van der Wees
Waardegedreven zorg is een andere manier van zorg leveren die inspanning vergt van patiënten en zorgverleners. We weten nog niet voldoende wat de meerwaarde hiervan zal zijn. Op 10 maaart organiseert de werkgroep de webcast ‘Wat werkt in de implementatie van WGZ en waarom? Resultaten uit literatuuronderzoek’. Deze werkgroep bestaat uit 32 leden en komt bijeen voor kennissessies. De vorige keer ging het over participatief onderzoek en systematische reviews in de dagelijkse zorg en voor leren en verbeteren. De werkgroep bestaat uit 35 leden en komt eens per 3 maanden samen.
Voorzitters: Kees Ahaus, Pien Naber en Mart van de Laar
Om de toekomst de Nederlandse gezondheidszorg te borgen voor volgende generaties, zet deze werkgroep een stip op de horizon. Vanuit een wetenschappelijk onderbouwde verkenning formuleren ze antwoord op de vraag: Hoe organiseren en financeren we het zorg- en welzijnslandschap in de tweede helft van deze eeuw het beste om maximale gezondheidswinst, en de best mogelijke kwaliteit van leven voor elke Nederlander te waarborgen.
Voorzitter: Wilbert van den Hout
Tot op heden is er weinig inzicht in de daadwerkelijke kosten die worden gemaakt over de gehele zorgcyclus. Kosten worden de grootste black box van de Nederlandse gezondheidszorg genoemd. En bestaan dé kosten wel? Hoe meten we kosten? En als we die kosten dan hebben, hoe gebruiken we de kosteninformatie dan vanuit het perspectief van waardegedreven zorg? Over die vragen buigt de werkgroep Kosten zich.
Voorzitter: Frits van Merode
Om Samen Beslissen in IT-opzicht mogelijk te maken moet primaire data op een eenduidige manier worden vastgelegd, uitgewisseld en gepubliceerd worden. Geaggregeerd kan secundaire data worden gebruikt als keuze-informatie voor patiënten tussen spreekkamers (welke spreekkamer?) en binnen de spreekkamer (welke behandeling?). In de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wat zijn de knelpunten en hoe kunnen we die oplossen?
→ Meer over werkgroep Data & ICT
Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg.
> Lees meer
Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk? > Sluit u aan bij het netwerk.
Stichting Linnean Initiatief KvK: 75738007
Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.
linnean@zinl.nl > Contact
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.