De betrokken artsen hebben met elkaar heldere ketencriteria opgesteld en vormgegeven in een ‘groene kaart’. Deze kaart geeft overzichtelijk weer welke patiënten op welk moment in aanmerking komen voor geriatrische revalidatiezorg (GRZ), Dit versnelt de procedures voor uitstroom uit het ziekenhuis en de triage, aanmelding en opname voor GRZ en resulteert in een integraal zorgproces. Cliënten starten eerder met hun revalidatie, hetgeen positieve effecten heeft op de bereikte resultaten.
Doelgroep
Ouderen die getroffen zijn door een CVA en hiervoor zijn opgenomen in het neurocentrum van AMC. De gehele patiëntenpopulatie heeft hier baat bij omdat de opnametijd in het ziekenhuis verkort wordt, met een groter aantal behandelde cliënten tot gevolg.
Resultaat
Een integraal zorgproces binnen het AMC en Hof van Sloten, met een helderder, beterder en sneller proces. Voor de patiënt betekent dat concreet dat hij/zij sneller thuis is en een hoger niveau van functioneren heeft.
De samenwerking heeft geresulteerd in een afname van de opnameduur in zowel het AMC als Hof van Sloten, met een beter niveau van functioneren. Dit leidt in een gezamenlijke kostenbesparing van € 200.000,- per jaar. Evaluatie van de ervaringen van patiënten leert dat zij erg tevreden zijn met het integrale zorgaanbod. Zowel het verblijf in het ziekenhuis, de overgang naar en de samenwerking met de geriatrische revalidatie worden zeer positief gewaardeerd.
Fase
De pilotfase is afgerond. Na evaluatie zijn nieuwe, aanvullende doelen gesteld en acties uitgezet die zich nu in de implementatiefase bevinden.
Veranderaanpak
De betrokkenheid van de artsen en professionals die dagelijks werken met deze patiënten zorgde voor een snel resultaat in de vorm van de ‘groene kaart’. De sterke motivatie om patiënten de juiste zorg, op het juiste moment, op de juiste plek te bieden, zorgde voor een snelle implementatie van de nieuwe werkwijze.
Primaire toepassing
Ziekenhuis - GRZ
Mogelijkheden standaardisatie / opschaling
De werkwijze is over te nemen door andere instellingen, voor alle doelgroepen die voor geriatrische revalidatiezorg in aanmerking komen. Ook voor andere ketensamenwerkingsvormen (bijvoorbeeld ziekenhuis – eerstelijns verblijf) kan deze werkwijze positieve effecten hebben.
Publicaties
Presentatie Linnean bijeenkomst op 14 juni 2018
Verslag van Qruxx congres van 5 november 2019
Op welke onderdelen van VBHC ligt/lag de nadruk in dit voorbeeld?
Porter beschrijft de transformatie van de zorg naar waardegedreven zorg aan de hand van zes elementen die onderling verband houden met elkaar.
Hiernaast een score hoe sterk deze elementen onderdeel zijn/waren van het initiatief, waarbij 1 staat voor geen focus en 5 voor primaire focus.
1 - Organiseer de zorg rondom helder gedefinieerde patiëntgroepen (e.g. via IPU’s)
SCORE: 5
2a – Meten van de uitkomsten voor iedere patiënt
SCORE: 5
2b – Meten van de kosten voor iedere patiënt
SCORE: 1
3- Ketenfinanciering via geclusterde betaling voor de hele zorgketen.
SCORE: 1
4 - Ketenzorg - integreer zorginstellingen en systemen
SCORE: 4
5- Geografische expansie (cq. standaardisatie) van het voorbeeld
SCORE: 5
6 - Ondersteunende technologie
SCORE: 1
Contactgegevens
Naam: Marina Tol-Schilder
Organisatie: Cordaan, Expertisecentrum GRZ
E-mail: mschilder@cordaan.nl
Telefoon: 0622427994