Hoe is Linnean ontstaan?
Het begon allemaal in 2017, tijdens een congres van ICHOM (International Consortium for Health Outcome Measurement) in Washington, de VS. Een groep zorgverleners en vertegenwoordigers van patiënten-, beroeps- en overheidsorganisaties kwam hier bijeen om elkaar te inspireren rond het meten en gebruiken van uitkomstinformatie en het versneld beschikbaar maken daarvan. Zo ontstond het Linnean Initiatief, vernoemd naar het adres van de Nederlandse ambassade aan 4200 Linnean Ave in Washington.
Het doel van Linnean
Het doel van het Linnean Initiatief is om Waardegedreven Zorg zo snel mogelijk de norm te maken binnen de Nederlandse gezondheidszorg. WGZ is zeer geschikt en zeer waardevol voor alle lijnen in de zorg. Voor care én cure. Voor grote en kleine organisaties, instellingen en teams. Sneller meer waarde voor de patiënt is bedoeld om iedereen die ‘iets’ te maken heeft met zorg aan te moedigen om aan de slag te gaan met Waardegedreven Zorg.
Zorg organiseren en leveren rondom de behoefte van de patiënt. Dat is de essentie van waardegedreven zorg. Momenteel wordt zorg veelal geleverd volgens richtlijnen die gelden voor de gemiddelde patiënt. Iedere patiënt is uniek, en heeft andere waarden en behoeften. Dit betekent dat het bieden van optimale zorg per patiënt verschillend kan zijn. Om patiënten en zorgverleners te ondersteunen in het maken van goede, geïnformeerde keuzes die passen bij de patiënt en het effect daarvan op zijn leven, is het belangrijk om deze informatie zo snel mogelijk te ontwikkelen en toegankelijk te maken. Deze informatie is vaak specialisme overstijgend, daardoor moeten zorgprofessionals samenwerken. Het versnellen van deze beweging is de gezamenlijke ambitie waarin de leden van Linnean elkaar vinden.
De Linnean aanpak: samen staan we sterk
Ons motto is ‘In verbinding staan met elkaar, met collega’s binnen en buiten uw organisatie’. De leden van het netwerk vinden elkaar in de gezamenlijke ambitie en om dat doel te bereiken bundelen de leden hun krachten.
We verbinden, inspireren en adviseren elkaar over gezondheidsvraagstukken en –aanpakken. zijn we er nog niet. Zorgverleners en patiënten samen laten beslissen op basis van informatie vergt een cultuurverandering. Ieder Linnean-lid is daarom ook ambassadeur van het waardegedreven gedachtegoed. Het resultaat: structureel verbeterde zorg voor de patiënt en meer werkplezier voor de zorgprofessional.
Onze activiteiten
Het Linnean organiseert landelijke netwerkbijeenkomsten en werkbezoeken. Deze bijeenkomsten zijn een centrale ontmoetingsplek voor onze leden en bieden een podium aan best practices. In de negen actieve werkgroepen buigen experts zich over een bepaald thema binnen waardegedreven zorg. Door het enorme scala aan verschillende achtergronden en expertises kunnen we, als we met elkaar in gesprek gaan, nadenken en ontwikkelen, het beleid beïnvloeden en experimenteren. Bovendien kunnen we enorm van elkaar leren. Tot slot hebben we een online platform met alle functionaliteiten om 24/7 kennis en ervaringen uit te wisselen als ook laagdrempelig contact met elkaar te zoeken.
Waarde toevoegen voor de patiënt
De kwaliteit van zorg in Nederland verbeteren door het toevoegen van patiëntwaarde, betekent voor Linnean het volgende:
- Samen beslissen: de voorkeuren van patiënten staan centraal. Op basis van persoonlijke voorkeuren kiest een patiënt samen met de zorgverlener voor de best passende behandeling.
- Leren en verbeteren: op deze manier optimaliseren we het zorgproces voor de individuele patiënt én voor een groep patiënten. Dit betreft zowel klinische als door de patiënt gerapporteerde uitkomsten (PROMs), als procesinformatie zoals doorloop- en wachttijden. Door het optimaliseren van het zorgproces wordt direct ook gekeken naar de kosten van de geleverde zorgactiviteiten.
- Openbare informatie: uitkomstinformatie over de kwaliteit van zorg is beschikbaar voor patiënten om een zorgaanbieder te kiezen en biedt zorgverzekeraars informatie om de kwaliteit en doelmatigheid te stimuleren.
Voorzitters Linnean
Voorzitters van Linnean zijn Willem-Jan Bos (internist St Antoniusziekenhuis en bijzonder hoogleraar nierziekten LUMC) en Arie Franx (hoogleraar verloskunde Erasmus MC). Zij sturen samen met de voorzitters van de werkgroepen het Linnean aan. Dit kernteam komt eens in de drie maanden samen.
Tijdens de Slimmme zorg podcast van Vintura gaat Arie Franx in gesprek met Arno Rutte. Hij vertelt bevlogen over wat er te winnen valt als artsen veel beter dan nu luisteren naar patiënten en zorg gaan leveren die de beste uitkomst voor de patiënt levert. Vanaf 33:35 gaat het over het Linnean Initiatief.
Linnean Projectbureau
Matthijs van der Linde en Enny Brouns zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse praktijk en uitvoering van de activiteiten. Matthijs kent een enorme passie voor zorginnovatie en legde samen met andere bevlogen professionals de basis voor het ‘LINNEAN-model’ om starters in de Waardegedreven Zorg op weg te helpen. Als kersverse projectleider van het Linnean Initiatief brengt Enny Brouns, van origine verpleegkundige, een rijk palet aan ervaringen en inzichten met zich mee.
Linnean's Raad van Advies
Sinds de zomer van 2020 heeft het Linnean Initiatief een Raad van Advies, bestaande uit Katinka van Boxtel, Fenna Heyning, Theo Koster, Kees Molenaar en Frits van Merode. Ieder heeft zijn/haar eigen aandachtsgebied.
Katinka van Boxtel is voorzitter van de Raad van Advies. Vanuit haar achtergrond als logopedist is zij gewend om cliënten een stem te geven en aandachtig te luisteren. Daarnaast zet ze zich in voor verbinding. "Waardegedreven Zorg is naast de ziekenhuiszorg ook relevant binnen de geestelijke gezondheidszorg, geriatrische zorg, gehandicaptenzorg, en verpleeg- en verzorgingshuizen. The full-cycle of care is het uitgangspunt." Lees Katinka's hele inspiratieverhaal hier.
Fenna Heyning Naast jarenlange ervaring als internist te hebben opgedaan, heeft Fenna Heyning een bijzondere interesse en positie bij NLC Health Ventures. Binnen onze RvA let Fenna vooral op innovaties en verbeternitiatieven. Ze is directeur van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) en richt zich op innovatie en verbetering van het zorgsysteem. "Vanuit het gedachtengoed van Waardegedreven Zorg werken aan meer kwaliteit en minder verspilling. Dit moet terugkomen in iedere strategie, ieder project dat je als zorgprofessional of als bestuurder doet." Lees Fenna's hele inspiratieverhaal hier.
In zijn boek ‘Bad Luck’ vertelt Theo Koster over zijn opgedane inzichten naar aanleiding van zijn bijzondere dans met de dood. Theo Koster is een overlever van fase 4-darmkanker en zag zijn ziekte als een project. Hij praatte met de artsen mee over mogelijke behandelingsopties, maar nam zelf de beslissingen. Hij vertegenwoordigt dan ook het patiëntperspectief binnen de RvA en behartigt het thema patiëntenparticipatie zowel binnen als buiten Linnean. 'Patiëntenparticipatie is een onderwerp dat iedereen raakt. Laten we dit onderwerp onder de aandacht brengen, vooral bij de publiekspers.' Lees Theo's hele inspiratieverhaal hier.
Kees Molenaar is vanaf het begin betrokken geweest bij het Linnean Initiatief vanuit zijn bij-na 25-jarige carrière aan de publieke kant van de Nederlandse gezond-heidszorg. Zijn kennis en ervaring van de Nederlandse overheden en contacten binnen de sector zijn ontzettend waardevol.
Frits van Merode is per 1 januari 2024 toege-treden tot de RvA. Deze hoogleraar Operations Management bij het MUMC+,oud-bestuurs-lid en toezichthouder voegt een uniek verfrissend en strategisch perspectief toe.
Disclaimer: Linnean is een onafhankelijk netwerk van enthousiaste professionals.