"Zorg mag meer kosten als het meer waarde heeft" - dr. Rob P.A. Janssen

11-06-2019
2219 keer bekeken

Rob Janssen is orthopedisch chirurg-opleider in het Orthopedisch Centrum Máxima, MMC Eindhoven/Veldhoven. Hij houdt zich bezig met Time-Driven Activity-Based Costing (TD-ABC) berekening in Nederlandse setting, haalbaarheidsstudies orthopedie en ontwikkeling blauwdruk TDABC voor de Nederlandse zorg.

Anderen kunnen mij benaderen voor;

(para)Medische samenwerkingsprojecten VBHC in zowel eerste als tweede lijn en over de lijnen heen.

Contact:
rpa.janssen@fontys.nl   

Hoe het begon…

Hoe bent u met waardegedreven/uitkomstgerichte zorg betrokken geraakt?
In 2016 heb ik samen met zes andere medisch specialisten, de voorzitter RvB en de programmamanager van Maxima MC de cursus Value Measurement for Health Care gevolgd van Michael Porter en Robert Kaplan aan Harvard Business School Executive Education. Dit was de start van VBHC projecten en gedachtengoed in Maxima MC Eindhoven-Veldhoven.

De kennismaking met VBHC heeft mij geïnspireerd tot projecten VBHC binnen de Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven. Ik ben opleider en één van de zeventien orthopedisch chirurgen, werkzaam in deze coöperatie die praktijk voert in twee STZ ziekenhuizen, Maxima MC en Catharina ZH regio Eindhoven. Bij deze VBHC projecten  wordt naar zowel uitkomsten als kosten gekeken. Voorbeelden zijn dataverwerking van PROMs/PREMs, uitkomstmetingen binnen STZ mProve en Santeon groepen en Lean Six Sigma Green en Black Belt projecten naar de TD-ABC systematiek voor kostenberekening van orthopedische zorg.

Mijn interesse in VBHC in de hele keten van zorg heeft geleid tot benoeming tot lector VBHC aan Fontys Paramedische Hogeschool per 1 april 2019.

Wat is uw inspirerend voorbeeld?
Ik vind de Martini kliniek voorbeeld een mooi model voor kwaliteit van zorg tussen medisch specialisten. Als in consensus van alle betrokkenen goed van tevoren wordt afgesproken welke parameters worden gebruikt voor uitkomstmeting, is het bewust omgaan met zorg indrukwekkend.

Het eerste- en tweedelijns project in Detroit is een inspirerend voorbeeld hoe zorg over de lijnen creatief kan worden geoptimaliseerd, met tevens inbreng van innovatie en zelfregie.

Heden

Met welke onderwerpen en projecten bent u bezig (geweest)?
Time Driven Activity Cost berekening in Nederlandse setting, haalbaarheidsstudies  orthopedie en ontwikkeling blauwdruk TD-ABC voor Nederlandse zorg. VBHC van multidisciplinair spreekuur over de lijnen, Fontys Centre for Health and Movement, outcome and dashboards, VBHC over de lijnen in een volledig IPU (zorgpad). Dit in samenwerking met Fontys Hogeschool, Maxima MC (Eindhoven-Veldhoven) en Technische Universiteit Eindhoven.

Als lid van twee consortia in Nederland ben ik betrokken bij VBHC aspecten van vroeg artrose van de knie en voorste kruisbandletsels bij sporters. In mijn rol als lector VBHC ontwikkelt mijn onderzoeksteam momenteel 8 onderzoeksprojecten VBHC in samenwerking met eerste- en tweedelijns zorg.  

Toekomst

Kansen mbt uitkomstgerichte zorg/ waardegedreven zorg ?
Kansen liggen in het analyseren van reële waarde van zorgpaden over de hele keten van Nederlandse zorg. Dat betekent ook reële kosten berekening van VBHC, niet alleen kostenbesparingen. 

Wat wilt u anderen meegeven rond dit onderwerp?
”Zorg mag meer kosten als het meer waarde heeft”.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen