Aanbevelingen voor efficiënt en effectief werkende governance t.b.v. kwaliteitsregistraties

10-07-2019
445 keer bekeken

De Commissie van der Zande heeft een advies uitgebracht met betrekking tot kwaliteitsregistraties. Hieruit blijkt dat kwaliteitsregistraties een belangrijke rol spelen in de beweging naar Uitkomstgerichte Zorg.

Het advies betreft vijf aanbevelingen om tot een efficiënt en effectief werkende governance te komen, ten behoeve van kwaliteitsregistraties en de daarmee gemoeide dataverzameling en -verwerking.

  1. Zorg voor een duurzaam en gestroomlijnd informatiestelsel in de zorg waar kwaliteitsregistraties integraal onderdeel van zijn. Hiermee kan de omslag worden gemaakt van meer dan 90% handmatige invoer voor kwaliteitsregistraties, naar meer dan 90% automatische en betrouwbare gegenereerde registratie uit het Elektronisch Patiënten Dossier/ Ziekenhuis Informatie Systeem.
  2. Richt het stelsel van kwaliteitsregistraties in op basis van privacy-by-design beginselen via een decentrale infrastructuur en kies voor een Service Oriented Architecture.
  3. Zorg voor een duurzaam stelsel van kwaliteitsregistraties door het oprichten van een nieuwe entiteit die de regie heeft op:
  • de kwaliteit, beheersing en doorontwikkeling van kwaliteitsregistraties, en
  • de dataverzameling en –verwerking ten behoeve van kwaliteitsregistraties.
  1. Zorg voor implementatie van no regret maatregelen in de transitieperiode.
  2. Start een programmaorganisatie met de opdracht om de no regret-maatregelen (aanbeveling 4) te implementeren en voor aanbevelingen 1 tot en met 3 een programma op te stellen en te voorzien van reële deadlines en concrete mijlpalen en dit programma te implementeren. Zorg voor financiering van deze programmaorganisatie voor de duur van het programma en leg het opdrachtgeverschap van deze programmaorganisatie bij het Informatieberaad Zorg.

  Lees het hele rapport  

Afbeeldingen

Kennis en achtergrond

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen