Dennis van Veghel - "Het is belangrijk om zuiver bij de VBHC-filosofie te blijven"

29-08-2019
4185 keer bekeken {0} reacties

Dennis van Veghel is directeur van de Nederlandse Hart Registratie (NHR) en manager van de cardiologen en thoraxchirurgen binnen het Catharina Ziekenhuis. Hij is bij meerdere grote VBHC projecten betrokken geweest, waaronder Meetbaar Beter.

Hoe het begon

Ik kwam met waardegedreven zorg in aanraking nadat VWS in 2010 had besloten om vijf ziekenhuizen te selecteren waar een transkatheter hartklepvervanging mocht worden uitgevoerd. Bij de selectie van deze ziekenhuizen zagen we dat uitkomsten die voor patiënten van belang zijn niet werden meegenomen. Hier is toen veel discussie over gevoerd. Uiteindelijk is er besloten om vanuit het Catharina Ziekenhuis en het St. Antonius Ziekenhuis het initiatief te nemen om voor patiënt relevante  uitkomstindicatoren te selecteren, resultaten te publiceren en met behulp van de verkregen inzichten waar mogelijk de hartzorg te verbeteren. Inmiddels nemen 22 ziekenhuizen deel aan dit programma, waaronder 14 van de 16 hartcentra. Hiermee worden resultaten van meer dan 80 procent van de complexe cardiale zorg in Nederland inzichtelijk gemaakt.

Met welke onderwerpen en projecten bent u bezig (geweest)

Ik ben directeur van de Nederlandse Hart Registratie (NHR). Binnen de NHR worden voor verschillende behandelingen en aandoeningen resultaten gemeten en gebruiken artsen deze data om van te leren. Binnen het value-based health care (VBHC) programma, een wetenschappelijk onderbouwd programma, gaan artsen en managers uit de deelnemende ziekenhuizen een paar stappen verder. Patiëntrelevante uitkomstindicatoren worden gemeten en volledig transparant gepubliceerd. In diverse projecten worden werkwijzen of protocollen tussen de ziekenhuizen gedeeld. Dit doen we op zo’n manier dat we daarna ook wetenschappelijk kunnen evalueren of de werkwijze echt beter is. Ook wordt gewerkt aan andere dimensies van de VBHC-strategie. Bijvoorbeeld worden in projecten uitkomsten én kosten geanalyseerd en vergeleken. Hiernaast wordt in een groot project met 10 ziekenhuizen en Menzis verkend hoe uitkomsten een rol kunnen spelen in de zorginkoop,  zodat kwaliteitsverbetering beloond wordt. 

Daarnaast werk ik in het Catharina Ziekenhuis als manager van de cardiologen en thoraxchirurgen. Door deze groepen te fuseren hebben we stappen gezet richting het vormen van een IPU. De multidisciplinaire commissie kwaliteit vormt de basis. We zijn erin geslaagd overlevingskansen voor patiënten te verbeteren, complicaties en reprocedures te reduceren. Dit niet alleen in het Catharina, maar ook in samenwerking met verwijzend cardiologen uit Weert, en binnen het Nederlandse Hart Netwerk met verwijzend cardiologen én huisartsen uit de regio. Tot slot waren het Catharina en CZ de eerste partijen die uitkomsten van zorg inbedden in de zorginkoop, met een contract dat in 2015 getekend werd.

De wetenschappelijke evaluatie van bovenstaande projecten vormt de basis van het proefschrift “Improving cardiovascular disease management by implementing value-based healthcare principles” dat ik eind augustus 2019 verdedig.

Wat wilt u anderen meegeven rond dit onderwerp? 

Het is belangrijk om zuiver bij de VBHC-filosofie te blijven en de basisprincipes te vertalen naar Nederlandse situatie. En we moeten vooral kritisch blijven omdat de integrale proof of concept van alle VBHC principes zich nog moet aanbieden, dat is nog nergens ter wereld in volle omvang operationeel. Ik hoop dat het ooit helemaal en zuiver zal worden doorgevoerd.


Wie zouden we dezelfde vragen kunnen stellen om zo verhalen in beeld te krijgen over dit onderwerp en waarom? 

Er zijn gelukkig inmiddels veel mensen met behoorlijke ervaring in de implementatie van VBHC. Persoonlijk vind ik de presentaties van Elisabeth Teisberg het meest inspirerend.

Waar mogen Linnean-leden u voor benaderen? 

Ik ben te benaderen voor het delen van mijn ervaringen met betrekking tot de ontwikkeling van concepten/methoden om VBHC principes implementeerbaar te maken en mijn ervaring in het praktische implementatietraject. Dit soort trajecten moeten m.i. doktorgedreven zijn en de implementatie doe je zeker niet alleen; alle betrokkenen moeten erin geloven om het proces daadwerkelijk te veranderen.

Proefschrift Dennis van Veghel

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen