Open consultatie: denk mee over menu PROMs en PRO’s

23-10-2019
1961 keer bekeken

Het patiënten en zorgprofessionals zo makkelijk mogelijk maken. Dit is een absolute vereiste om waardegedreven zorg tot een succes te maken in Nederland. Zoveel mogelijk dezelfde vragenlijsten inzetten die de gezondheid van de patiënt als geheel in kaart brengen (zogeheten generieke PROMS).

Het Linnean-initiatief ondersteunt patiënten en zorgprofessionals bij het verzamelen en werken met uitkomstinformatie om betere geïnformeerde keuzes te kunnen maken over de behandeling van patiënten. Hiervoor zijn goede en praktisch toepasbare meetinstrumenten nodig die inzicht geven in behandelresultaten. Zowel klinische als door de patiënt ervaren uitkomsten. Deze patient-Reported Outcome Measures (PROMs) zijn belangrijke tools om (veranderingen in) de ervaren gezondheid en kwaliteit van leven op een gestandaardiseerde manier in kaart te brengen.

De werkgroep PROMs en PREMs van het Linnean-initiatief heeft het Linnean-menu van generieke PRO’s (patient reported outcome) ontwikkeld om te bevorderen dat zorgverleners en patiënten zoveel mogelijk gebruik gaan maken van dezelfde vragenlijsten. Het menu bevat een lijst van 13 PROs die relevant zijn voor grote patiëntengroepen met verschillende aandoeningen. Voor elke PRO worden delen van generieke PROMs aangeboden. Deze zijn uitgesplitst naar de doelgroepen volwassenen, ouderen en kinderen.

De Linnean-menukaart is bedoeld om zorgaanbieders en patiënten te helpen bij het kiezen van PROs en PROMs. Er worden geen vragenlijsten voorgeschreven. Geen enkele PRO is namelijk voor álle patiënten relevant en geen enkele PROM is bewezen valide en betrouwbaar voor alle patiënten.

Graag ontvangen we uw reactie op de Linnean-menu van generieke PROMs voor 28 oktober 2019. In deze open consultatie staan drie vragen centraal:

  1.     Mist u iets ?
  2.     Is het menu toepasbaar?
  3.     Bent u van plan iets met dit advies te gaan doen?

U kunt uw inhoudelijke reactie sturen naar linnean@zinl.nl. Tijdens de plenaire bijeenkomst van het Linnean-initiatief op 21 november in Utrecht (Mammoni) staat het Linnean-menu op de agenda en gaan we graag inhoudelijk in debat aan de hand van al uw reacties. Wij hopen dat u wilt meedenken!

 

Advies menukaart generieke PROMs

Afbeeldingen

Werkgroepen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen