Stichting Corona in Kaart - inzicht in de verspreiding van het coronavirus

28-05-2020
1183 keer bekeken

De aanpak van het coronavirus in Nederland werd in beginsel voornamelijk geleid door het aantal positieve testen en het aantal ic-opnamen, oftewel de top van de piramide. Om zichtbaar te krijgen wat er onder die top gebeurt, is de Stichting Corona in Kaart in het leven geroepen.

Met dit platform wordt de verspreiding van het coronavirus in Nederland gemonitord. Cruciaal voor zorgverleners, zoals huisartsen en verzorgenden in verpleeghuizen, om ook op het meest lokale niveau de beste zorg te kunnen bieden. 

Doel Corona in Kaart

Egge van der Poel, onder meer werkzaam als Clinical data scientist bij het Erasmus MC, is één van de initiatiefnemers van de Stichting Corona in Kaart. Het verbaasde hem dat het in het licht van de coronacrisis al vrij snel hoofdzakelijk over de ic-capaciteit ging en dat de rest buiten zicht bleef. Huisartsen zagen hetzelfde gebeuren. “Mijn broer is huisarts en vroeg of het mogelijk was om een overzicht te maken van COVID-registraties en -verdenkingen in bijvoorbeeld verpleeghuizen en ouderencentra. Een landkaart met ‘COVID-19, waar zit het nu?’.” De Stichting Corona in Kaart verenigt verschillende informatielagen, met als resultaat een overzicht dat meerdere doelen dient: 

  • het is een vroeg waarschuwingssysteem - hoe zit het met de verspreidingssnelheid en wat zijn de verschillen tussen wijken?
  • het faciliteert de ketenzorg. Hoe werk je samen als huisarts, verpleeghuis en thuiszorg? 

Corona in Kaart - de rol van waardegedreven zorg 

Hoe gaat het met mensen die COVID-19 hebben gehad? Dat is een vraag die beantwoord kan worden met behulp van Corona in Kaart en die naadloos aansluit bij het waardegedreven zorg-gedachtegoed. “Een klein deel van die mensen heeft op de intensive care gelegen, een groter gedeelte ziekte thuis uit. Hoe krijgen we juist die gevallen en hun klachten beter in beeld?”, legt Van der Poel uit. “Het LUMC doet dat heel goed met hun COVID radar, dat is een enorm krachtig instrument om uiteindelijk meer grip te krijgen op de verspreiding van het virus. Voor veel ziektes kennen we de uitkomsten matig, voor COVID-19 heel slecht. We stoppen data uit meerdere bronnen in een soort snelkookpan. Om gefundeerde keuzes te maken, op termijn hopelijk ook samen met de patiënt, hebben we veel informatie nodig. Dat is uitkomstgerichte zorg.” 
 

Website

https://stichting.coronainkaart.nl/

Afbeeldingen

Voorbeelden

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen