‘Landelijk Database Fysiotherapie: leren van en reflecteren met elkaar’- Thierry Franke

16-08-2020
2063 keer bekeken

Sinds 2019 heeft KNGF een landelijk database fysiotherapie (LDF). Fysiotherapeuten krijgen met het dashboard van het LDF inzicht in kwaliteit/beleid én ze leren van en reflecteren met elkaar. Thierry Franke, fysiotherapeut, fysiotherapiewetenschapper en beleidsmedewerker neemt ons hierin mee.

Thierry Franke is één van de deskundigen die aanwezig is bij de webcast van 24 september aanstaande, over het gebruik van data uit kwaliteitsregistraties.

Wat is de aanleiding geweest voor het ontstaan van het LDF?

Eind 2019 onderzochten we als beroepsvereniging voor fysiotherapeuten, de KNGF (Koninklijke Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie), wat onze leden belangrijk vinden in het verbeteren van de positie van het vak fysiotherapie. Hieruit bleek dat data helpt om inzicht te krijgen in de kwaliteit van fysiotherapie waardoor waarde aangetoond kan worden. In dit proces is het belangrijk dat de regie bij de fysiotherapeut zelf ligt. Door data vanuit de Landelijk Database Fysiotherapie (LDF) via een dashboard aan te bieden, kunnen de fysiotherapeuten de data zelf aanleveren, beheren, evalueren en reflecteren. De data zegt iets over de wijze waarop een fysiotherapeut zijn vak beoefent. Het dashboard heeft als doel om fysiotherapeuten inzicht te geven in hun eigen resultaten en is een manier om hun praktijk op kwaliteit te vergelijken met andere praktijken.

Wat wilt u met het LDF bereiken?

Ten eerste willen we fysiotherapeuten ondersteunen in het krijgen van inzicht in de kwaliteit van zorg. Dit inzicht draagt bij aan de vraag om transparantie vanuit de maatschappij.

Door fysiotherapeuten wordt de LDF-data onder meer gebruikt tijdens intervisie. Het is een middel om te reflecteren op actuele situaties/leervragen en helpt in de  ontwikkeling van de professional. Daarnaast kan dit dashboard ingezet worden in functioneringsgesprekken bij het teruggeven van positieve punten en ontwikkelpunten. We beschikken over gegevens van bijna 2300 praktijken en 15.600 fysiotherapeuten en daarmee kunnen we ook inzichten vertalen naar beleid en strategie, ons tweede doel. We kunnen werkafspraken en protocollen evalueren doordat we de data evalueren, interpreteren en acties opmaken. Daarnaast vinden we het belangrijk dat patiënten bij de juiste fysiotherapeut behandeld wordt. Het derde en laatste doel is data verzamelen zodat we wetenschappelijk onderzoek kunnen doen. Doordat we data hebben van meer dan 4 miljoen behandelepisodes, kunnen we kennis genereren. Dit wordt onder andere gedaan in samenwerking met de Radboud Universiteit. We hebben meerdere promovendi/studenten van hogescholen die op basis van de data proefschriften en scripties schrijven.

Hoe belangrijk is intervisie bij het gebruik van LDF?

Intervisie is een middel om te leren en is daarmee een vorm van deskundigheidsbevordering. Bij intervisie staat reflecteren centraal. Reflecteren is het bewust en doelgericht leren integreren van het denken, voelen, willen en handelen (de persoonlijke aspecten) in relatie tot de uitoefening van het beroep (de beroepsaspecten). Onder begeleiding van een intervisiecoach staat een groep collega’s stil bij verschillende elementen die belangrijk zijn voor een fysiotherapeut. Binnen een groep moeten fysiotherapeuten vrijuit met elkaar kunnen reflecteren en zich vrij voelen om zich open en kwetsbaar op te stellen. Daarom is wat in een groep besproken, wordt strikt vertrouwelijk. Op deze manier creëren we een veilige omgeving.

Een voorbeeld van het gebruik van LDF-data bij intervisie is dat fysiotherapeuten de mate van gebruik van PROMS kunnen inzien. Een voorbeeld hiervan is de Quebec BackPain Disability Scale voor mensen met lage rugklachten, op basis van de richtlijn lage rugklachten van het KNGF. Fysiotherapeuten kunnen kijken naar het percentage ingevulde vragenlijsten. Door te kijken naar het percentage ingevulde vragenlijsten, krijgen fysiotherapeuten inzicht in hun eigen gebruik van PROMS. Met hun intervisiegroep kunnen ze aan de hand van hun leervraag bijvoorbeeld bespreken wat ze zouden kunnen/willen doen om dit percentage te verhogen.

Dashboard LDF: in één oogopslag

In totaal bevat LDF-data van meer 2.300 praktijken met 15.600 fysiotherapeuten. Alle elektronische patiëntendossiers (EPD) zijn aangesloten op de LDF. Maandelijks uploaden praktijken ‘met één druk op de knop’ de data naar de LDF. In het dashboard kunnen fysiotherapeuten hun data inzien en inzetten voor intervisie en/of reflecteren op bepaalde situaties. Het dashboard vertaalt de data naar informatie. Vier themapagina’s tonen informatie over de patiëntenpopulatie, de dossiervoering, de behandelresultaten en de uitkomsten (meetinstrumenten). Er zijn filteropties om de data vorm te geven zoals de fysiotherapeut dit wilt. Fysiotherapeuten kunnen benchmarken op: landelijk niveau, regionaal- en praktijkniveau. Daarnaast is het mogelijk om subgroepen aan te maken zoals een vakgroep. Op deze manier zijn de data af te stemmen op de behoefte van de fysiotherapeut.

 

Verder lezen

●         www.kngf.nl

Contact

Thierry Franke | fysiotherapeut en beleidsmedewerker KNGF | t.franke@kngf.nl

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen