Webcast 24 september 'Van registreren van data naar meervoudig gebruik: ervaringen van koplopers

26-08-2020
1265 keer bekeken

Tijdens deze webcast gaan we in gesprek met deskundigen over het gebruik van data de kwaliteitsregisters DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing), LROI (Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten) en KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie).

Op 24 september aanstaande gaat Philip van der Wees, hoogleraar paramedische zorg, met verschillende sprekers om tafel om te praten over het gebruik van data uit kwaliteitsregistraties voor diverse toepassingen. Registraties zijn in beginsel opgezet om de zorg inzichtelijk te maken middels onderzoek en om kennisvragen te beantwoorden. Tegenwoordig zetten we de data ook in om meer zicht te krijgen op de kwaliteit van behandelingen, zorgaanbieders en zorgverleners. Éénmalig registreren, meervoudig gebruiken.

Meerdere toepasingen
Zorgverleners registreren data die in landelijke databases samenkomen. DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing), LROI (Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten) en KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) gebruiken deze data op verschillende manieren. Wim Schreurs, orthopedisch chirurg in het Radboud en hoogleraar LROI, vertelt meer over hoe LROI de kwaliteit van geleverde zorg bewaakt via outlier procedure en welke lessen ze door de jaren heen geleerd hebben. Daarnaast toont Schreurs het vernieuwde dashboard van LROI waarmee zorgverleners eigen data kunnen vergelijken met die van anderen. Thierry Franke, beleidsmedewerker en fysiotherapeut, bespreekt het landelijk dashboard Fysiotherapie van de KNGF, en hoe dit wordt ingezet om het niveau van fysiotherapeuten te verhogen via intercollegiale toetsing. Welke concrete veranderingen in beleid en kwaliteit kwamen hieruit voort?

Irene Dingemans, belangenbehartiger kwaliteit bij NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties), licht toe  hoe we data kunnen inzetten om kankerpatiënten te helpen met het maken van de keuze voor het juiste ziekenhuis. Op basis van data komen beschrijvingen tot stand met de kwaliteit en expertise van een ziekenhuis. Hiervoor is meer nodig dan alleen uitkomstdata. Jacqueline Hartgerink, hoofd kwaliteitsregistraties bij DICA, vertelt hoe binnen 22 registers data wordt bewerkt tot spiegelinformatie. Daarnaast maken ze bij DICA binnen het project ‘Samen Vooruitkijken’ uitkomstinformatie toepasbaar voor de individuele patiënt. Dit wordt gebruikt voor het gesprek met de huisarts én de medisch-specialist omtrent het kiezen van een behandeling.

Interactief: inloop en borrel via Zoom
Tijdens deze webcast is er vooraf en na afloop gelegenheid om elkaar te ontmoeten via Zoom. In kleine groepjes maakt u kennis of praat u na. Ook Linnean-voorzitters Arie Franx en Willem Jan Bos ontmoeten u dan graag. Daarnaast kunt u net als bij de webcast van 18 juni  over Data en IT voor Samen Beslissen, uw vragen vooraf stellen via linnean@zinl.nl of tijdens de webcast via de livechat.

Aanmelden
Als u al een linnean account heeft, kunt u inloggen via de rode knop 'Netwerk' en via deze pagina met de stemknoppen aan geven dat u erbij bent. Nog geen lid? Maak gratis een account aan en geef uw interesse voor deze sessie aan. 

 

Afbeeldingen

Landelijke netwerkbijeenkomst

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen