‘Haal meer waarde uit data’- Tess Korthout

04-01-2021
1355 keer bekeken

Tess Korthout, Business Development Manager bij iClusion vertelt meer over processen en infrastructuur rond klinisch onderzoek. Samenwerking is één van de randvoorwaarde om innovatie voor elkaar te krijgen. Daar zet ze zich graag voor in.

Hoe bent u betrokken geraakt bij waardegedreven zorg?

Als fundamenteel wetenschapper werkte ik aan mijn promotie bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI). Het NKI stimuleert de verbinding tussen onderzoek en het werk in de kliniek. Vanuit daar had ik altijd een brede interesse voor de zorgpraktijk en voor waardegedreven zorg. Momenteel werk ik bij The Hyve, een biomedisch IT-bedrijf dat gericht is op open science en het delen van zorg- en onderzoeksdata. De gebruikers zijn ziekenhuizen en farmaceuten. Ik richt mij op waarde halen uit data, dit betekent het structureren van de data. Met gestructureerde data kun je op uitkomsten bekostigen, maar kun je ook op een veilige manier data uitwisselen. Data waardevol opslaan en overdragen is één van mijn kerntaken. 

Wie inspireert u?

Longarts Wanda de Kanter. Binnen het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam houdt zij zich bezig met longkanker. Ze moedigt mensen aan om te stoppen met roken, maar haar benadering is vanuit de patiënt. Daarnaast gaat ze tegen de tabaksindustrie in. Ze wil het systeem verbeteren zodat patiënten in de toekomst geen longkanker krijgen. 

Met welke onderwerpen en projecten bent u bezig (geweest)?

Ik heb gewerkt bij het NKI, het Hubrecht instituut en The Hyve. Vanaf januari 2021 ga ik werken bij iClusion, een innovatief bedrijf met als doel kankerpatiënten meer toegang geven tot klinisch onderzoek. Momenteel doet slechts 5% van de kankerpatiënten mee met klinisch onderzoek. Als patiënten van klinisch onderzoek af weten, willen ze graag meedoen. Wij zijn een marktplaats voor patiënten en oncologen. We tonen alle klinische studies en patiënten bepalen of ze mee willen doen. Dit leidt tot een toename van deelnemende patiënten, waardoor medicijnen sneller en goedkoper op de markt komen. 

Men kan mij benaderen voor…

Voor vragen over processen en infrastructuur rond klinisch onderzoek. Ik weet hoe je meer waarde uit data kunt halen. Van het starten van een klinische studie tot het helpen van bedrijven die hun medicijn op de markt willen brengen. Oncologie is mijn specialiteit. Ook zal ik deelnemen aan de ZorgAmbassade editie 2021, een denktank van zestien zorgprofessionals die zich buigen over de belangrijkste problemen in de zorg.

Waar ziet u kansen voor waardegedreven zorg? 

In het proces van klinisch onderzoek, en specifiek voor oncologie, zie ik kansen door meer samenwerking en innovatie van het proces. Door modernisatie kunnen we sneller handelen en kunnen meer patiënten deelnemen. Medicijnen falen soms door de geringe inclusie van patiënten. Dit is onnodig. Naast medicijnen moeten in het lab ontwikkelde diagnostische tests sneller in gebruik genomen worden. 

Wat wilt u anderen meegeven rond dit onderwerp?

Als we samenwerken, krijgen we innovatie voor elkaar! 

Contact

Tess Korthout, Business Development Manager bij iClusion, tess.korthout@iclusion.com

Verder lezen

  • iCLusion: https://www.iclusion.com/ 
  • Blog HealthRI: joining forces to act now!
  • Interview in the future of health.care: The Hyve, data for health
  • Proefschrift Korthout, T. (2019). Decrypting chromatin states: DNA barcoding technologies to study chromatin interactions. klik hier

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen