Aanleiding
De afgelopen anderhalf jaar hebben we ongeziene ontwikkelingen meegemaakt op het gebied van data- en IT-oplossingen in de gezondheidszorg. Wie had voor de COVID-crisis gedacht dat we nu bijna allemaal een CoronaCheck-app op onze mobiele telefoon hebben staan? Dat er zoveel policonsulten virtueel worden uitgevoerd? Mogelijk is een quantum-sprong gerealiseerd!
Tegelijkertijd hebben we nog altijd te kampen met zeer praktische vraagstukken. Mooie apps, zorgavatars en perspectieven van futurologen op IT in de zorg lijken soms wel heel ver af te staan van de dagelijkse praktische vraagstukken.
Op donderdag 16 september gingen 25 enthousiaste, creatieve denkers aan de slag met het uitwerken van scenario’s en oplossingen voor de zorg van de toekomst vanuit data- en IT-perspectief.
Werkwijze
Download hier de slides!
Na een introductie op de scenarioplanningmethodiek door Tjerk Heijmens Visser (zie ook slides 3 t/m 6) lichtte laatstgenoemde samen met Frits van Merode en Barry Holwerda zes geïdentificeerde hoofdtrends toe (slides 7 t/m 32), te weten: maatschappelijke cultuurveranderingen, IT-innovaties, vertrouwen in waarborging van privacy, wet- en regelgeving op datagebruik en afsprakenstelsels, veranderende zorgdomein – zorg anders organiseren, leveren en bekostigen en het technologisch domein met de IT-architecturen.
Vervolgens ging de deelnemers in zes groepen uiteen. In de eerste ronde hadden de groepen de opdracht om de grootste onzekerheden / vraagstukken die gepaard gaan met die trend te identificeren. Voor elk van deze onzekerheden werden de extreme waarden benoemd. Na een plenaire terugkoppeling volgde een stemming voor de meest interessante/best uitgewerkte onzekerheden met extreme waarden (zie ook slides 33 – 37)
In de tweede ronde werden combinaties van de trends gemaakt, met een assenstelsel tot gevolg (zie slides 38-39). De groepen ging opnieuw uiteen om de kwadranten en daarmee de scenario’s uit te werken.
Resultaten
De resultaten van de tweede ronde zijn te zien op slides 40-50 en tevens hieronder. De vijf meest uitgewerkte assenstelsels zijn tevens van een toelichting voorzien.