Koen Verburg over kwaliteitsindicatoren eerstelijns fysiotherapie

26-08-2022
296 keer bekeken

Tijdens de bijeenkomst van de werkgroep Evaluatie op 14 oktober 2022 vertelt Koen Verburg over het routinematig gebruiken van behandeluitkomsten in de eerstelijns fysiotherapie om de kwaliteit van zorg te monitoren, te evalueren en te verbeteren.

Koen verdedigt op 9 september aanstaande zijn proefschrift ‘The proof of the pudding: Using outcome-based quality indicators in physical therapy’. Om resultaten van de fysiotherapeutische zorg in beeld te brengen worden patiënt-gerapporteerde uitkomsten gebruikt. Die uitkomsten worden doorgaans gemeten met behulp van PROMs. De resultaten van PROMs-metingen kunnen worden omgerekend naar indicatorscores. Een kwaliteitsindicator geeft een aanwijzing (indicatie) voor eventuele verschillen in kwaliteit van zorg.

Onderzoek

In zijn onderzoek heeft Koen voor de behandeling van patiënten met rugpijn en patiënten met COPD minimale datasets van meetinstrumenten vastgesteld om de uitkomsten van fysiotherapeutische zorg systematisch in kaart te brengen. Vervolgens zijn met behulp van de minimale datasets kwaliteitsindicatoren ontwikkeld waarmee fysiotherapeuten hun eigen uitkomsten spiegelen aan die van collega’s voor het verbeteren van hun kwaliteit. De uitkomstmetingen kunnen ook worden gebruikt door fysiotherapeuten om inzicht in hun kwaliteit geven aan hun stakeholders, zoals patiënten, verwijzers en verzekeraars. 

Promotie

Op vrijdag 9 september 2022 om 12:30 uur verdedigt Koen zijn proefschrift in de Aula van de Radboud Universiteit. Bekijk de live stream.

Linnean werkgroep Evaluatie

Specifieke vragen voor Koen? Sluit dan vrijdag 14 oktober (9:00-10:30 uur) aan bij de werkgroep Evaluatie door een email te sturen naar linnean@zinl.nl.

Lees meer over Koen en de resultaten van zijn proefschrift in Qruxx

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen