Pre-lustrum sessie: Aan de slag met waardegedreven zorg

06-10-2022
766 keer bekeken

Op 29 september vierde het Linnean Initiatief het eerste lustrum. Vijf jaar lang hebben de leden zich ingezet om de implementatie van waardegedreven zorg te versnellen en dat blijven ze doen. Maar hoe te beginnen? De workshop ‘Aan de slag met waardegedreven zorg’ hielp geïnteresseerden op weg.

Wat houdt waardegedreven zorg in? Waarom moet je ermee aan de slag en hoe doe je dat? De experts van de workshop, probeerden deze vraag, samen met de workshopdeelnemers, te beantwoorden.

Het LINNEAN-model, met de zeven domeinen van waardegedreven zorg, diende als leidraad. Ton Hanselaar, werkgroep Versnelling waardegedreven zorg, blikt tevreden terug: “De deelnemers waren veertig enthousiastelingen met allerbei kennisniveaus en expertisegebieden. Die combinatie zorgde voor een goede dynamiek. Experts Willem Jan (Bos, voorzitter Linnean), Joliene (Munier, patient advocate) en Vincent (Wiersma, Amgen) leverden elk hun eigen waardevolle bijdrage en zwengelden vervolgens de discussie aan; met elkaar en met de zaal. Vertegenwoordigers van verschillende zorginstellingen wisselden ter plaatse van gedachten met elkaar over waardegedreven zorg.”

Dat beaamt workshopdeelnemer Anne Grootenhuis, data scientist bij Santeon: “Het was mooi om vanuit meerdere perspectieven en ervaringen reacties op het thema waardegedreven zorg te beleven. Vooral het tweeledige perspectief vanuit arts en patiënt was heel prikkelend.”

Joliene Munier deelde haar verhaal vanuit het patiëntenperspectief. Toen ze in 2018 op jonge leeftijd te horen kreeg dat ze borstkanker had, stemde ze duidelijk met de artsen af hoe ze behandeld wilde worden. Door haar ervaringen realiseerde ze zich des te meer hoe belangrijk het is om de patiënt een stem te geven. Dat is precies waar ze zich sindsdien voor inzet. “Als iemand hoort dat hij ziek is, kun je niet verwachten dat hij of zij helemaal zelf kan bedenken en uitspreken wat hij wil.” De arts moet daarin ondersteunen, aldus Willem Jan Bos, die verwees naar de eed van Hippocrates. De nadruk in die eed heeft te lang te veel op het biomedische stuk gelegen. Waardegedreven zorg maakt ruimte voor de persoonlijke behoefte van de patiënt. “Het was mooi om te zien hoe Willem Jan Bos altijd probeert te denken vanuit de patiënt”, zegt workshopdeelnemer Cyril Sedney, verpleegkunde NaSe zorg. Cyril had nog wel meer patiënten op het podium willen zien. “En een diverser palet aan mensen; iemand die hoogopgeleid is, maar ook een vuilnisman. Willen we de zorg van de toekomst betaalbaar houden, dan moeten we meegroeien met de populatie en de diversiteit daarvan.”

De workshop heeft deelnemers aan het denken gezet en stimuleert het gesprek. Ton: “Dat gesprek is nodig om waardegedreven zorg tot een succes te maken.”

Dia's 

Begeleiders

 

 

Ton Hanselaar 
Voorzitter werkgroep 'Versnelling waardegedreven zorg'

 

 

 

Willem Jan Bos
Co-voorzitter, Linnean Initiatief
Internist-nefroloog (St. Antonius en LUMC)

 

 

 

Joliene Munier
patient advocate/expert
Inspire2Live, mens achter de patient

 

 

 

Vincent Wiersma
Value-based healthcare specialist
Amgen

 

Foto's

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen