PostNL Health draagt bij aan de zorg van de toekomst

01-12-2022
998 keer bekeken {0} reacties

PostNL Health ontzorgt met de bezorging van medicatie en hulpmiddelen aan patiënt en zorgverlener. Tijdens de waardegedrevenzorg-expertsessie van 22 januari 2023 vertellen vertegenwoordigers van PostNL hoe ze dat samen met zorgverleners doen. “Het zorgproces is groter dan enkel de directe zorg."

Wat doet PostNL Health?
PostNL Health bezorgt medicatie en medische hulpmiddelen voor patiënten en zorgverleners en -organisaties. “Zonder dat je het weet, kom je al je hele leven in aanraking met PostNL Health. Wij versturen de uitnodigingen voor de hielprik, zorgen dat bloedmonsters naar het lab worden gestuurd en bezorgen en installeren medische apparatuur bij de mensen thuis”, aldus Julie Wolsak, Business developer pharma en personal care bij PostNL. “We zijn ons bewust van het grote vraagstuk over de betaalbaarheid van zorg. Wij springen in op het stukje arbeidskracht en denken mee met de zorgorganisatie. Er zijn operationele taken die ze kunnen uitbesteden, zodat zij zich op hun zorgtaken kunnen richten. De kerntaak van PostNL is bezorgen. Dit doen ze voor medicatie die door de brievenbus vanuit de openbare apotheek verstuurd wordt. Daarmee ontzorgen ze apothekers: zij hoeven niet hun eigen bezorgers in te zetten en hebben zicht op het bezorgproces. Daarnaast bezorgt PostNL vanuit het ziekenhuis direct naar de patiënt thuis. Dan gaat het om hoog complex geconditioneerde medicatie, zoals oncologische middelen. Ziekenhuizen zijn steeds meer gespecialiseerd en hebben patiënten in het hele land. Denk aan het Erasmus MC in Rotterdam, dat ook in Groningen patiënten heeft of het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Wij nemen de zorg voor de patiënt uit handen, die nu niet naar het ziekenhuis hoeft af te reizen. In een tijdvak van twee uur bezorgen we de medicatie en tijdens de bezorging kunnen wij continu de temperatuur tracken.”  

De toekomst
PostNL ziet nog verder mogelijkheden voor de toekomst, zoals bijvoorbeeld het verpakken van medicatie en andere vormen van vervoer. Samen met de ANWB is PostNL de horizon aan het verbreden in de vorm van Medical Drone Service. Boy van der Velden, Manager Business Developer Medical Drone Service bij PostNL: “Met drones kunnen we de uitwisseling van medicatie, diagnostiek en bloed tussen partners in de zorg verbeteren en versnellen. Hierdoor komt de zorg niet alleen dichterbij de patiënt, maar wordt ook regionale samenwerking aangemoedigd. We onderzoeken verschillende interessante use cases voor de zorg. Wat zijn bijvoorbeeld de voordelen op het gebied van duurzaamheid en het centraliseren van voorraden en apparatuur?”

Testfase met Isala
Eén van de partners van Medical Drone Service in die testfase is het Isala ziekenhuis in Zwolle. Boy: “Zij zien kansen om de organisatie anders in te richten door diagnostiek te centraliseren en personeel efficienter in te zetten (bekijk ook de video op de website van Medical Drone Service).” Daarnaast wordt er samengewerkt met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om het luchtruim van de toekomst vorm te geven. In 2023 moeten de eerste vliegoperaties voor diagnostiek tussen Zwolle en Meppel (de locaties van Isala) plaatsvinden. De ambitie is om daarna ook landelijk te gaan vliegen. Boy: “Waardegedreven zorg gaat over de beste zorg voor de patiënt en de de meeste waarde voor zorgverlener en maatschappij. Innovatie op technologie en logistiek zijn hiervoor onmisbaar.”

Medical Drone Service is een gezamenlijk initiatief van de ANWB Medical Air Assistance en PostNL Health. Samen met verschillende (zorg) partners zoals Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe, Resultlab, Amsterdam UMC en St Antonius. Verder zijn Avy en KPN betrokken als technische partners en wordt er onderzocht hoe drones kunnen bijdragen aan het leveren van gezondheidszorg op de juiste plek en op de juiste tijd. De ambitie van Medical Drone Service is om door inzet van innovatieve mobiliteitsoplossingen bij te dragen aan het toegankelijk en beschikbaar houden van de zorg voor heel Nederland. Met de inzet van drones is het doel om de zorg sneller en dichter in de buurt van de patiënt te brengen en de zorginstellingen met elkaar te verbinden. 


Op 26 januari 2023 vertellen vertegenwoordigers van PostNL Health samen met een zorgverlener over hun werk in de eerste waardegedrevenzorg-expertsessie van het jaar.

Ik ben er graag online bij 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen