Inspiratiebrief maart 2023

08-03-2023
366 keer bekeken

In de inspiratiebrief van maart 2023 blikken we terug op het werkbezoek LUMC en natuurlijk kijken we ook vooruit. Er komen weer een aantal inspirerende sessie langs en het volgende werkbezoek staat alweer gepland.

1. Werkbezoek Archipel Zorggroep

Archipel Zorggroep is Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) instelling waar bijna 3.000 enthousiaste medewerkers en 1.000 vrijwilligers dagelijks ondersteuning bieden aan meer dan 5.600 cliënten. Hoe organiseert en levert VVT Archipel Zorggroep waardegedreven zorg rondom en aan haar cliënten?

Dagvoorzitter Willem Jan Bos gaat met Katinka van Boxtel, lid Raad van Bestuur, en anderen in gesprek over een heel aantal aspecten, waaronder:

  • Hoe zet Archipel Zorggroep haar cliënten centraal;
  • Hoe voeg je waarde toe aan het leven van mensen in een palliatief traject;
  • Gegevensuitwisseling in de keten, waaronder PROMs data;
  • De positie van VVT’s binnen gezondheidszorg; keten-/netwerksamenwerking is essentieel;
  • De essentie van leren, innoveren en verbeteren.

2. Kijk werkbezoek LUMC terug

‘Patiëntgericht en efficiënt: zorg van waarde’. Dit was het thema waar deskundigen van het LUMC zich tijdens het digitaal werkbezoek over bogen.

Vier onderdelen stonden centraal:

  • 'LUMC 2.0 - Zorg van Waarde?’ door Gesina Glastra van Loon, programmamanager, over hoe het gebruik van data bijdraagt aan het efficiënter organiseren en het verhogen van de kwaliteit van zorg;
  • Het gebruiken van gegevens, o.a. PROMs, klinische uitkomsten, procesindicatoren, PREMs, in verbeteroverleggen door Erik Hensen, KNO-arts en voorzitter zorgteam Brughoektumoren en Angela Van Eijk, verpleegkundig expert;
  • Een goede voorbereiding op een cardiothoracale operatie en de rol van thuismonitoring hierin door Mark Boogers, cardioloog;
  • The Box, een zorgconcept voor thuismonitoring dat het aantal fysieke consulten met de helft liet dalen door professor Douwe Atsma.

Arie Franx, gynaecoloog bij het Erasmus MC en voorzitter van Linnean, begeleidde het gesprek.

 

3. Bernhovens transformatie naar zinnige zorg

14 maart - 19:00-20:30 uur - Waardegedreven ZorgExpert-sessie met Wink de Boer

Wink de Boer is MDL-arts en was in het verleden medisch directeur bij Bernhoven ziekenhuis. Hij gaf leiding aan de transformatie van een productie-gedreven organisatie naar een kwaliteit-gedreven organisatie. Op 14 maart presenteert hij zijn ervaringen met betrekking tot deze transformatie en welke ideeën hij heeft over bekostiging van acute, electieve en chronische zorg. Dit alles is nodig om de zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. Lees alvast het interview met hem en meld je aan.

4. Militaire waardegedreven gezondsheidszorg

20 april - 12:00-13:00 uur - WaardegedrevenZorgExpert-sessie met Henk van der Wal

Henk van der Wal is militair, programmamanager en onderzoeker bij Defensie. Hij is een expert op het gebied van militaire waardegedreven gezondheidszorg (MWGZ). Op 20 april 2023 deelt Henk zijn expertise, vertelt hij over zijn onderzoek en zijn werkzaamheden in de militaire gezondheidszorg.
Wij spraken Henk alvast even: “Ik ga inzoomen op de ontwikkeling van de militaire gezondheidszorg ten opzichte van de civiele gezondheidszorg. Daarbij heb ik het natuurlijk over MWGZ. Verder wil ik in de sessie exploratief inzoomen op het inzetten van PROMs en maak ik graag gebruik van kennis van de aanwezigen tijdens de Q&A. Ik nodig iedereen dan ook van harte uit om op 20 april 2023 aan te haken en kennis en ervaringen uit te wisselen.”

5. Meest gelezen artikelen

In de afgelopen periode zijn er verschillende artikelen en video’s op het gebied van waardegedreven zorg op linnean.nl en daarbuiten verschenen.


Multidisciplinair zorgpad cardiothoracale chirurgie heeft als doel fitte hartpatiënt - LUMC
Lees meer op onze website


Oratie Daan Dohmen - “Een veenbrand in de zorg dreigt”
Lees het interview van ICT & Health


CZ en DSW: Financiering van zorgpad prostaatcarcinoom
Bekijk de video via het YouTube kanaal van Uitkomst gerichte Zorg

6. De waardegedreven zorg agenda

De komende maanden staan er weer verschillende sessies, symposia en webinars gepland. Bekijk het volledige overzicht op www.linnean.nl.

 

Afbeeldingen

Inspiratiebrief

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen