Stimuleer zorgprofessionals met speldenprikjes naar meer waardegedreven zorg - Corry den Rooijen

10-03-2023
584 keer bekeken {0} reacties

Corry den Rooijen is van oorsprong verpleegkundige, maar is nu al twintig jaar opleidingskundige in de medische vervolgopleidingen. Ze kijkt vanaf de zijlijn mee naar veranderkundige processen in de gezondheidszorg en deelt haar kennis in de Linnean werkgroep Veranderkunde.

Die werkgroep begon als Onderwijs en opleiden, vertelt Corry. “In gesprek met Paul van der Nat, voorzitter werkgroep Onderwijs en opleiden kwam de vraag op: gaat het niet veel meer over veranderkundige principes dan onderwijs en opleiden? Als je mensen wilt verleiden om de dingen anders te doen, aan welke knoppen moet je dan draaien?” De werkgroep Onderwijs en opleiden maakte een doorstart als Veranderkunde. “De samenstelling is ook veranderd: er zitten nu vooral mensen in die binnen hun eigen instelling op project- of op stafniveau bezig zijn met waardegedreven zorg. Hoe krijg je professionals mee? Hoe zorg je ervoor dat zij in hun dagelijks werk waardegedreven zorg gaan bezigen?”

Veranderspel

Om mensen spelenderwijs te laten nadenken over veranderkundige vraagstukken, ontwikkelde Corry samen met gynaecoloog en hoogleraar Fedde Scheele het Veranderspel. “Het Veranderspel is een soort checklist en heeft als doel om met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van een eigen veranderkundig vraagstuk. Wie is de opdrachtgever?; hebben we geld?; hebben we mensen?; is het een simpele of een complexe verandering?  - alle belangrijke vraagstukken die spelen op het gebied van verandermanagement hebben we stapsgewijs in kaart gebracht, met een spelelement. Het is een andere manier van kijken naar je veranderkundige vraagstukken.” Leden van Linnean konden tijdens de lustrumviering in september 2022 konden kennismaken met het Veranderspel. Het spel is sinds kort ook digitaal verkrijgbaar. 

Van concept naar gedachtegoed

Corry kijkt door een veranderkundige bril naar de waardegedreven zorg-transitie. “Waardegedreven zorg wordt bedreven door een groepje pioniers en hun eerste volgers die samen de mogelijkheden en ideeën bespreken. Om vervolgens van dat concept een gedachtegoed te maken, is er een grotere groep nodig. Dat gaat verder dan inhoud: mensen moeten zonder een al te hoge drempel in hun eigen omgeving een slag kunnen maken. Daarin hebben ze begeleiding nodig. Als ik in ziekenhuizen kom, merk ik dat waardegedreven zorg niet altijd op de werkvloer leeft. Medisch specialisten zien het soms als ‘hobby’ van een van de collega’s uit de vakgroep. Wil je het levend maken, dan moet je zorgprofessionals helpen om kleine routines te veranderen.” Als voorbeeld noemt Corry het gebruikmaken van data voor samen beslissen in de spreekkamer. “Op het oog lijkt dat simpel, maar veel mensen hebben al jarenlang hun eigen werkwijze (routine). Welke routines kunnen er aangepast worden en hoe zorg je ervoor dat men daarvan de meerwaarde inziet? Die wijzigingen moeten inslijten en deel worden van een nieuw patroon.” Dat moet wel een patroon zijn dat bij de professional in kwestie past. “Oftewel: hoe kan iemand het zich eigen maken? Vergelijk het met een recept: wat zijn de hoofdingrediënten die onmisbaar zijn en in hoeverre kun je variëren?” 

Kleine speldenprikjes

Een grotere groep mensen meekrijgen in een transitie doe je door veel kleine stapjes te zetten. “Deel verhalen van de enthousiaste groep die al bezig is, vier successen, laat zien wat het oplevert, wat wel werkt en niet. In de basis willen zorgprofessionals goede zorg voor hun patiënten leveren. Geef hen voorbeelden uit de praktijk hoe ze dat doelmatig en efficiënt doen en wat dat betekent voor de patiënt. Veel kleine speldenprikjes, zeggen we wel eens. De mensen die enthousiast zijn over waardegedreven zorg hebben we al. Nu nog die grote groep meekrijgen die niet direct de noodzaak ervan inziet.” 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen