Kees Molenaar treedt toe tot de Raad van Advies

31-05-2023
625 keer bekeken

We verwelkomen Kees Molenaar als nieuw lid bij de Raad van Advies. In een kort interview neemt Kees ons mee in een stukje historie van zijn betrokkenheid bij het Linnean Initiatief en wat zijn visie is op waardegedreven zorg

We moeten burgers betrekken bij toekomst van zorglandschap - Kees Molenaar, lid Raad van Advies Linnean Initiatief

Kwaliteit van zorg is hét onderwerp waar Kees Molenaar zich tijdens zijn carriere bij het ministerie van VWS - onder meer voor het programma Uitkomstgerichte zorg - voor heeft ingezet. Nu hij gepensioneerd is, doet hij dat nog steeds: voor onder andere de Nederlandse Hart Registratie (NHR) en als lid van de Raad van Advies van het Linnean Initiatief.

Kees maakte in 2014, op een ICHOM-congres in Boston, kennis met het concept van Value-Based Health Care (VBHC). “De verhalen van patiënten en professionals waren inspirerend en motiveerden om met het gedachtengoed aan de slag te gaan. Ik herinner me bijvoorbeeld het verhaal van een patiëntenvertegenwoordiger uit Australië. Hij vertelde dat hij onbewust minder gevoelens voor zijn vrouw kreeg. Na verloop van tijd kwam hij erachter dat dat een bijwerking van zijn medicijnen was. Als je dat soort informatie van tevoren hebt, kun je een veel betere afweging maken over je behandeling en je beter voorbereiden. Na het congres ben ik er zelf mee aan de slag gegaan. In 2017 hebben we vanuit VWS een side conference van ICHOM georganiseerd voor de Nederlandse deelnemers. Omdat er zoveel energie in de groep zat, zijn Arie Franx en Willem Jan Bos gevraagd om de deelnemers bij elkaar te houden. Daaruit is het Linnean Initiatief ontstaan.”

Zorg 2050+ en Raad van Advies
Kees is al sinds het begin betrokken bij Linnean en nam onlangs plaats in de nieuw opgestarte werkgroep Zorg 2050+. “Toen ik vorig jaar aankondigde te stoppen met werken heb ik Arie en Willem Jan laten weten dat ik graag actief wil blijven bij Linnean. Ik heb me toen ingeschreven voor de werkgroep. Hoe ziet zorg er straks uit voor mijn kleinkinderen? Dat vind ik belangrijk en denk ik graag over mee. Daarnaast ben ik gevraagd voor de Raad van Advies. Op deze manier mijn bijdrage leveren betekent veel voor me en ik ben blij dat ik op deze manier mijn kennis en ervaring nog kan inzetten. En houdt mij natuurlijk ook scherp!”

Data in dienst van kwaliteit van leven
Kwaliteit van leven is waar waardegedreven zorg volgens Kees om draait. “Zorg moet in dienst staan van de kwaliteit van leven. Als je als professional met de patiënt overlegt over het verbeteren van gezondheid en kwaliteit van leven, dan moet je dat doen op basis van data. ‘Patiënten zoals ik’ was voor ons een belangrijke drijfveer om daarmee te beginnen. Je moet als patiënt de bereikte resultaten bij mensen/ lotgenoten kunnen terugvinden die op jou lijken, qua ziektebeeld, conditie, leefstijl, etc. Niet de gemiddelde man uit een randomized clinical trial, maar iemand zoals jij.”

Rol van burger
Waardegedreven zorg gaat voor Kees ook over het in overeenstemming brengen van verschillende waarden: de professionele waarde, persoonlijke waarden van de patiënt en de maatschappelijke waarde. “Tot die laatste moeten we en gaan we ons steeds meer verhouden. Het gaat niet alleen om de professional en de patiënt, maar ook om de samenleving. Hoe zien we gezondheid en de gezondheidszorg in verhouding tot andere dingen die maatschappelijk relevant zijn zoals duurzaamheid en de arbeidsmarkt. Wat is de rol van de burger daarin? Bij alles wat je in de zorg implementeert, moet je patiënten betrekken, maar ik denk dat je ook met burgers in de regio van bijvoorbeeld ziekenhuizen en verpleeghuizen veel moet afstemmen. Hoe betrek je de burger bij de toekomst van het zorglandschap? Ik vind het interessant om met die vraag aan te slag te gaan in mijn werkzaamheden voor zowel de werkgroep Zorg 2050+ als voor de Raad van Advies van Linnean.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen