Samen beslissen met uitkomstinformatie

24-07-2023
345 keer bekeken

Santeon deelt alle inzichten in een inspirerend magazine ‘samen beslissen met uitkomstinformatie’ en routekaart samen beslissen.

De Santeon ziekenhuizen hebben afgelopen jaren gewerkt aan het Experiment Uitkomstindicatoren. Het doel van dit programma was uitkomstinformatie toegankelijk maken in de spreekkamer, zodat patiënten beter geïnformeerd zijn en – samen met hun zorgverlener – beter kunnen beslissen over de voor hen best passende zorg. Alle inzichten die zijn opgedaan zijn gebundeld in een magazine ‘Samen beslissen met uitkomstinformatie’. Daarnaast presenteert we een routekaart samen beslissen, die gebruikt kan worden bij de implementatie van samen beslissen.

Het Experiment Uitkomstindicatoren heeft tot mooie resultaten geleid ten aanzien van het toegankelijk maken van uitkomstinformatie. Op diverse sleutelmomenten voor samen beslissen is uitkomstinformatie op een voor de patiënt betekenisvolle wijze ontsloten middels keuzeondersteunende tools. Deze zijn inmiddels gebruikt door meer dan 7.000 patiënten in 30 verschillende ziekenhuizen. Ook zijn ruim 200 zorgverleners in de Santeon ziekenhuizen geschoold in samen beslissen. De impact van het Experiment is daarmee groot; de beweging naar het personaliseren van zorg is echt in gang gezet. Tegelijkertijd blijft borgen, het vanzelfsprekend maken van samen beslissen, een uitdaging voor de komende jaren.    

Impressie Experiment
Over kennis die we opdoen of verbeteringen die we doorvoeren zijn we als Santeon transparant. Dat vinden we belangrijk want zo kunnen we samen de zorg structureel verbeteren. Dit geldt ook voor alle inzichten die we hebben verkregen vanuit het Experiment en alle interventies die zijn ontwikkeld. Gedurende het Experiment werden deze gedeeld via de website van het Experiment en via het platform Uitkomstgerichte Zorg. Na vier jaar is het tijd voor een bundeling van de inzichten, die we graag delen via een inspirerend magazine. In het magazine lichten diverse zorgprofessionals toe hoe zij aan de slag zijn gegaan met samen beslissen binnen hun vakgebied. Hierdoor is het niet alleen een informatief, maar ook inspirerend stuk, dat vooral als doel heeft om met samen beslissen te starten en dit te borgen.

Als je het gesprek in de spreekkamer kunt aangaan op basis van uitkomstinformatie, zorgt dit voor een ander inzicht bij de patiënt en bij jezelf, waardoor samen beslissen meer vanzelfsprekend wordt” – Willem Jan Bos, internist-nefroloog in het St. Antonius Ziekenhuis

Routekaart
Binnen het Experiment is ook de routekaart samen beslissen ontwikkeld. Deze biedt een gestructureerde aanpak en praktische handvatten om aan de slag te gaan met samen beslissen, hierbij is specifieke aandacht voor het gebruik van uitkomstinformatie. De routekaart kan worden gebruikt door iedereen aan de slag wil met samen beslissen of samen beslissen breder willen invoeren in de organisatie.

Personaliseren van zorg
Samen beslissen vormt een belangrijk onderdeel van het personaliseren van zorg. De komende jaren gaan de Santeon ziekenhuizen kijken hoe zij het personaliseren van zorg, aan de hand van de inzichten vanuit het Experiment, het beste kunnen integreren in hun Samen Beter programma. Samen Beter is het gezamenlijke verbeterprogramma van de zeven Santeon ziekenhuizen, dat zich richt op het maximaliseren van de waarde van zorg voor de patiënt.

Het Samen Beter programma van Santeon vormt een uitstekende basis voor de implementatie van samen beslissen met uitkomstinformatie. Door te verbreden naar personaliseren van zorg kunnen we de verbetercylcus verder doorontwikkelen.” – Jan den Boon, voorzitter Raad van Bestuur van Medisch Spectrum Twente

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen