Vervangend verpleegkundig leider van de zorgketen Floyd van Keulen neemt ons mee.
“Alle betrokkenen binnen de keten moeten precies weten bij wie ze moeten zijn, dat is cruciaal voor zowel patiënten als zorgverleners", aldus Floyd. "Daarom hebben we eerst het zorgpad van de patiënt goed in kaart gebracht. Welke disciplines komt de patiënt tegen voor, tijdens en na de behandeling? Het multidisciplinair team bestaat uit alle personen die de patiënt tegenkomt vanaf het moment van de diagnose tot aan de nazorg. Bij de keten hoort de huisarts en op de poli kom je onder anderen oncologen, radiologen en pathologen tegen. Maar bijvoorbeeld ook het secretariaat hoort bij de zorgketen."
Overleggen en vragenlijsten
Eens in de twee weken is er een zorgketendag waarop het dagelijks bestuur overlegt over de zorgketen en eenmaal per zes weken wordt er een lunchbijeenkomst georganiseerd, vertelt Floyd. "Dan eten we broodjes kroket en mag iedereen komen die denkt betrokken te zijn bij de keten. Tijdens die bijeenkomst wordt besproken waar we mee bezig zijn en waar we tegenaan lopen. Hierbij gebruiken we ons dashboard, waarop we met data onze zorgprocessen inzichtelijk maken en bespreken we de resultaten van de vragenlijsten die we afnemen bij patiënten en medewerkers." De bijeenkomsten, de vragenlijsten, gesprekken met de klachtencommissie, maar ook gesprekken in de wandelgangen - “we weten elkaar tegenwoordig veel beter te vinden” - leveren punten ter verbetering op.
Verbeterprojecten
De zorgketen prostaatkanker heeft een flink aantal punten waarop verbeterd wordt of is. Zo zijn er een aantal aanpassingen geweest die ervoor zorgen dat patiënten het zorgpad soepeler kunnen doorlopen. Zo is de zorgketen prostaatkanker bezig met het invoeren van het combi-spreekuur. Floyd: "Patiënten hebben met dit spreekuur de mogelijkheid om de voor- en nadelen van een behandeling uit te vragen aan verschillende zorgverleners, onder wie de radioloog, de oncoloog en de oncologieverpleegkundige.”Patiënten die een RALP (een operatie waarbij de prostaat wordt verwijderd) ondergaan, moeten na de operatie eigenlijk nog een nachtje blijven slapen. Met een strakkere planning proberen we ervoor te zorgen dat de RALP in één dag mogelijk is. Bij de operatie zijn veel zorgverleners betrokken, dus dat mogelijk maken is een uitdaging. Daarnaast willen we patiënten sneller kunnen diagnosticeren, door afspraken voor verschillende onderzoeken op één dag te plannen. Met een snellere uitslag kan de behandeling ook eerder beginnen. Dit soort planning-technische verbeterpunten zijn bij uitstek zaken die tijdens zo'n grootschalige bijeenkomst goed besproken kunnen worden."
Delen van informatie
Een driemaandelijkse nieuwsbrief stelt medewerkers op de hoogte van de vorderingen binnen de zorgketen. De Instagram- en de specialistenpagina zijn in het leven geroepen om ook de patiënten van informatie te voorzien. Tegelijkertijd is er de wens om meer informatie van patiënten te gebruiken om de prostaatkankerzorgt in het St. Antonius verbeteren. Floyd: “We zijn bezig om patiëntenparticipatie meer te integreren, een collega doet hier een onderzoek naar vanuit Santeon. Zij kijkt hoe we het gaat inzetten. Op dit moment hebben we eens in de zoveel tijd patiëntenavonden, waarop het dagelijks bestuur met patiënten praat, maar het zou mooi zijn als de patiënt nog meer vertegenwoordigd wordt.”
Meld je aan voor het werkbezoek en bezoek verschillende zorgketens