WG Datavisualisatie/ dashboard -terugkoppeling

07-09-2021
293 keer bekeken

Op donderdag 2 september kwamen 21 leden bijeen en luisterden en discussieerden met Monique Baas, adviseur waardegedreven zorg en verpleegkundige/casemanager LUMC, over het gebruik van PROM dashboard via Brightfish.

Oorsprong
Binnen LUMC werken we inmiddels al enkele jaren aan waardegedreven zorg programma’s, de laatste 2 jaar intensief met een projectteam. Het belang van PROMs is duidelijk: het verwoordt waar patiënten last van hebben. De combinatie met klinische maten is krachtig.

Het uitvragen en visualiseren van PROMs begon met Questmanager (Philips), maar door de uitbreiding, werd dit proces aanbesteed, en zijn ze overgestapt naar Brightfish. Dit bracht ook “problemen” met zich mee zoals wat doe je met bestaande data, hoe migreer je deze?

Het proces om PROMs in te bouwen is intensief en kost tijd, met name ook omdat het om complexe meettrajecten en wensen gaat. Je moet goed uitleggen wat je bedoelt en niet aannemen dat iemand het dan automatisch begrijpt. In het LUMC zijn een aantal zorgteams van start gegaan. Zowel zij als Brightfish hebben hierbij veel geleerd. De verwachting is dat e.e.a. in de toekomst soepeler zal gaan verlopen.

Planner en dashboard
Het systeem heeft in Hix een knop naar een planner voor het secretariaat of casemanager om vragenlijsten uit te sturen. De patiënt krijgt een link via de mail, en kan thuis de vragenlijsten digitaal invullen. In de spreekkamer kan het dashboard via Hix worden geopend en wordt de data gezamenlijk besproken door de zorgprofessional en patiënt. Brightfish toont de resultaten met een donkergrijze achtergrond en er zijn diverse weergaves van de data. Je kunt alle meetmomenten en daarmee het verloop over de tijd inzichtelijk maken (zie ook de presentatie). Het is mogelijk om te filteren op meetmoment. De data kan ook getoond worden als geaggregeerde data. Je kunt dan filteren op verschillende trajecten/ zorgpaden/respons.

Moment van uitvragen?
Data kun je gebruiken in de spreekkamer, maar ook voor zorgevaluatie of voor het vergelijken van de individuele patiënt met ‘patients like me’. Op zowel individueel als geaggregeerd niveau kunnen PROMs het samen beslissen met uitkomstinformatie bevorderen. Als de meetmomenten aan de individuele patiënt worden aangepast, komt dit niet altijd overeen met de strakkere onderzoeks-meetmomenten. Lees in de presentatie hoe LUMC hier mee omgaat. Hoe ga jij hiermee om? Laat dit weten via linnean@zinl.nl.

https://www.linnean.nl/nieuws+linnean/317737.png?width=1200&height=-1Monique haar droom: dat het invullen van PROMs net zo gewoon wordt gevonden als het meten van bloedwaarden en het maken van een röntgenfoto. Lees heel Monique haar verhaal Dashboard PROMs LUMC stimuleert Samen beslissen op linnean.nl.

Volgende bijeenkomst maandag 1 november
In een volgende bijeenkomst van de werkgroep behandelen we de hulpvraag van Marja Paardekoper van Medisch Centrum Haaglanden over de relatie tussen zorgpaden en waardegedreven zorg. We zien u dan weer graag op maandag 1 november tussen 11:00-12:00 uur via zoom. Interesse om aan te sluiten? Stuur een mail naar linnean@zinl.nl

Afbeeldingen

Werkgroepen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen